Насловна Друштво УГ „Бјелава“ : Задовољни реакцијом МУП-а на бесправну градњу МХЕ

УГ „Бјелава“ : Задовољни реакцијом МУП-а на бесправну градњу МХЕ

19 C
Foča

Удружење грађана „Бјелава“ поздравило је активности које је Министарство унутрашњих послова РС предузело против лица из Фоче у вези са бесправном изградњом мини хидроелектрана наводећи да се тиме потврђује аргументованост њихових досадашњих навода и указивања на бројне незаконите радње од почетка радова на изградњи МХЕ у сливу ријеке Бјелаве.

-Ми се надамо да ће ова активност МУП-а РС покренути и друге републичке и општинске институције да на одговоран начин, у складу са законом, обављају послове у својој надлежности. Све ове активности МУП-а РС дале су додатни значај грађанској иницијативи у дјеловању против незаконитих радњи које се дешавају у нашем окружењу-саопштено је из Удружења.

Из Удружења наводе да у досадашњим активностима грађани нису били заштићени од начелника Општине и Скупштине Општине Фоча, иако су изабрани да заступају интересе свих грађана и локалне заједнице, а да су својим (не)дјеловањем показали да заступају интересе појединаца.

-У прилог томе говори и немогућност одржавања сједнице Скупштине, потом и Колегијума, због недостатка кворума гдје је једна од тачака дневног реда била и Изградња малих хидроелектрана у сливу ријеку Бјелаве. Посебно забрињава чињеница да је на Колегијуму који је претходио отказаној сједници, на иницијативу начелника и сагласношћу  већине присутних чланова, усвојен Дневни ред са приједлогом одлуке о давању права службености за постављање цјевовода за МХЕ на општинском земљишту у сливу ријеке Бјелаве, не осврћући се на бројне пријаве о незаконитим радњама од почетка радова у сливу ријеке Бјелаве-наводе из Удружења.

Поводом извјештаја који је МУП РС доставио Окружном јавном тужилаштву у Требињу против лица из Фоче, из Удружења су затражили да Скупштина Општине Фоча што хитније закаже редовну, планирану сједницу са већ предложеним Дневним редом.

-Напомињемо да, пошто се нису изјаснили на сједници, тражимо став по овом питању од свих оних који требају заступати грађане. Из тог разлога смо свим странкама, свим клубовима одборника и свим одборницима у актуелном сазиву СО доставили Информацију и захтјев за изјашњавање везано за изградњу МХЕ на Бјелави и другим ријекама на подручју општине Фоча и чекамо њихове одговоре-наводи се у саопштењу Удружења „Бјелава“.

Последњи текстови

Казне угоститељима за непоштовање епидемиолошких мјера

Општинска и републичка инпекција затвориле су један угоститељски објекат у Фочи на седам дана због непоштовања епидемиолошких мјера, a издата су и...

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду...

Карате: Бронза за Фочанку на Првенству Србије

Каратисткиња фочанског “Нипона” Валентина Вуковић освојила је бронзану медаљу на Првенству Србије за кадете и јуниоре, које је одржано у Крагујевцу у...

Краће радно вријеме угоститељских објеката

Радно вријеме угоститељских објеката у Републици Српској, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничава се на период од 6.00 од 22.00 часова.

Школе у Српској затворене седам дана

Школе у Републици Српској биће затворене седам дана због погоршане епидемиолошке ситуације, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуације.