Насловна Друштво УГ „Бјелава“ : Задовољни реакцијом МУП-а на бесправну градњу МХЕ

УГ „Бјелава“ : Задовољни реакцијом МУП-а на бесправну градњу МХЕ

-4.2 C
Foča

Удружење грађана „Бјелава“ поздравило је активности које је Министарство унутрашњих послова РС предузело против лица из Фоче у вези са бесправном изградњом мини хидроелектрана наводећи да се тиме потврђује аргументованост њихових досадашњих навода и указивања на бројне незаконите радње од почетка радова на изградњи МХЕ у сливу ријеке Бјелаве.

-Ми се надамо да ће ова активност МУП-а РС покренути и друге републичке и општинске институције да на одговоран начин, у складу са законом, обављају послове у својој надлежности. Све ове активности МУП-а РС дале су додатни значај грађанској иницијативи у дјеловању против незаконитих радњи које се дешавају у нашем окружењу-саопштено је из Удружења.

Из Удружења наводе да у досадашњим активностима грађани нису били заштићени од начелника Општине и Скупштине Општине Фоча, иако су изабрани да заступају интересе свих грађана и локалне заједнице, а да су својим (не)дјеловањем показали да заступају интересе појединаца.

-У прилог томе говори и немогућност одржавања сједнице Скупштине, потом и Колегијума, због недостатка кворума гдје је једна од тачака дневног реда била и Изградња малих хидроелектрана у сливу ријеку Бјелаве. Посебно забрињава чињеница да је на Колегијуму који је претходио отказаној сједници, на иницијативу начелника и сагласношћу  већине присутних чланова, усвојен Дневни ред са приједлогом одлуке о давању права службености за постављање цјевовода за МХЕ на општинском земљишту у сливу ријеке Бјелаве, не осврћући се на бројне пријаве о незаконитим радњама од почетка радова у сливу ријеке Бјелаве-наводе из Удружења.

Поводом извјештаја који је МУП РС доставио Окружном јавном тужилаштву у Требињу против лица из Фоче, из Удружења су затражили да Скупштина Општине Фоча што хитније закаже редовну, планирану сједницу са већ предложеним Дневним редом.

-Напомињемо да, пошто се нису изјаснили на сједници, тражимо став по овом питању од свих оних који требају заступати грађане. Из тог разлога смо свим странкама, свим клубовима одборника и свим одборницима у актуелном сазиву СО доставили Информацију и захтјев за изјашњавање везано за изградњу МХЕ на Бјелави и другим ријекама на подручју општине Фоча и чекамо њихове одговоре-наводи се у саопштењу Удружења „Бјелава“.

Посљедњи текстови

Нови квар на далеководу Заваит

Због квара на далеководу који електричном енергијом напаја подручје Заваита, мјештани тог фочанског села понову су без електричне енергије.

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...