Naslovna Društvo UG „Bjelava“ : Zadovoljni reakcijom MUP-a na bespravnu gradnju MHE

UG „Bjelava“ : Zadovoljni reakcijom MUP-a na bespravnu gradnju MHE

2 C
Foča

Udruženje građana „Bjelava“ pozdravilo je aktivnosti koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS preduzelo protiv lica iz Foče u vezi sa bespravnom izgradnjom mini hidroelektrana navodeći da se time potvrđuje argumentovanost njihovih dosadašnjih navoda i ukazivanja na brojne nezakonite radnje od početka radova na izgradnji MHE u slivu rijeke Bjelave.

-Mi se nadamo da će ova aktivnost MUP-a RS pokrenuti i druge republičke i opštinske institucije da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti. Sve ove aktivnosti MUP-a RS dale su dodatni značaj građanskoj inicijativi u djelovanju protiv nezakonitih radnji koje se dešavaju u našem okruženju-saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja navode da u dosadašnjim aktivnostima građani nisu bili zaštićeni od načelnika Opštine i Skupštine Opštine Foča, iako su izabrani da zastupaju interese svih građana i lokalne zajednice, a da su svojim (ne)djelovanjem pokazali da zastupaju interese pojedinaca.

-U prilog tome govori i nemogućnost održavanja sjednice Skupštine, potom i Kolegijuma, zbog nedostatka kvoruma gdje je jedna od tačaka dnevnog reda bila i Izgradnja malih hidroelektrana u slivu rijeku Bjelave. Posebno zabrinjava činjenica da je na Kolegijumu koji je prethodio otkazanoj sjednici, na inicijativu načelnika i saglasnošću  većine prisutnih članova, usvojen Dnevni red sa prijedlogom odluke o davanju prava službenosti za postavljanje cjevovoda za MHE na opštinskom zemljištu u slivu rijeke Bjelave, ne osvrćući se na brojne prijave o nezakonitim radnjama od početka radova u slivu rijeke Bjelave-navode iz Udruženja.

Povodom izvještaja koji je MUP RS dostavio Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju protiv lica iz Foče, iz Udruženja su zatražili da Skupština Opštine Foča što hitnije zakaže redovnu, planiranu sjednicu sa već predloženim Dnevnim redom.

-Napominjemo da, pošto se nisu izjasnili na sjednici, tražimo stav po ovom pitanju od svih onih koji trebaju zastupati građane. Iz tog razloga smo svim strankama, svim klubovima odbornika i svim odbornicima u aktuelnom sazivu SO dostavili Informaciju i zahtjev za izjašnjavanje vezano za izgradnju MHE na Bjelavi i drugim rijekama na području opštine Foča i čekamo njihove odgovore-navodi se u saopštenju Udruženja „Bjelava“.

Poslednji tekstovi

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Foča nabavio je 1.200 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 150 doza komercijalne vakcine.

Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

UB Foča: Kontakt telefoni za informacije o stanju hospitalizovanih

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je kontakt brojeve telefona zdravstvenih ustanova posredstvom kojih građani mogu dobiti informacije u vezi...

PU Foča: Obilježen Aranđelovdan

Policijska uprava Foča, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Aranđelovdan. U Hramu...

Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i...