Насловна Друштво УГ „Бјелава“: Преиспитати законитост истраживања на подручју Велике и Мале Бјелаве

УГ „Бјелава“: Преиспитати законитост истраживања на подручју Велике и Мале Бјелаве

8.9 C
Foča

Удружење грађана „Бјелава“ заједно са неформалном групом грађана „Сачувајмо ријеке Фоче“ и потписницима петиције против градње МХЕ на територији  општини Фоча упутило је захтјев Министарству енергетике и рударства Републике Српске да хитно преиспита законитост и укине рјешење о одобреном извођењу геолошких истраживања на подручју Велике и Мале Бјелаве, издато након више од мјесец дана од почетка радова, саопштено је из Удружења.

У саопштењу наводе да је укидање рјешења о извођењу геолошких истраживања неопходно због тога што је утврђено да се истраживање не врши у складу са пројектом детаљних геолошких истраживања, као и што је накнадно утврђено да приложена документација, на основу које је издато одобрење за детаљна геолошка истраживање, садржи нетачне, односно неистините податке.

Из Удружења грађана „Бјелава“ тврде да се истраживање радова на терену не обавља у складу са пројектом детаљних геолошких истраживања, јер је, како кажу, на терену јасно видљиво да је извођач радова, пробијајући путеве ка Великој Бјелави, већ изашао из граница истражног простора. 

-Извођач радова је промијенио ток ријеке на много мјеста, те је видљиво ново сужено корито ријеке, а поред тога, по процјени локалног становништва, уништено је преко 3.000 кубних метара шуме, од чега велики проценат отпада на најквалитетнија стабла букве, стара преко 100 година. Иако је рјешење Министарства донесено на основу изјаве инвеститора  да су имовинско-правни односи ријешени, измјештањем тока ријеке инвеститор је ушао у дио парцела на којима нису ријешени имовинско-правни односи. На основу тога, јасно је да је рјешење издато на основу документације која садржи нетачне, односно неистините податке-истиче се у саопштењу.

У Удружењу сматрају да приликом додјеле концесије није испоштован став три јавног позива у којем, како наводе, стоји да је понуђач дужан да приликом израде студија уважи мишљење Општине Фоча, односно предузећа „Извор“ од 20. јуна 2016. године и 17. марта 2017. године.

-Предузећу „Извор“, које је у наведеном мишљењу имало примједбе на градњу планираних МХЕ због угрожености градског водовода, није достављена студија од стране инвеститора са уважавањем свих услова из наведеног мишљења. Уколико се не би испоштовало наведено мишљење, снабдијевање водом би било угрожено на територији општине Фоча- стоји у саопштењу.

Из Удружења наводе да је воденицу породице Вујичић на ријеци Бјелави, чије је постојање, како кажу, директно угрожено нелегалним радовима на том подручју, Министарство просвјете и културе РС прогласило за непокретно добро, које ужива претходну заштиту која се односи и на грађевину и простор у непосредном окружењу.

-Све наше активности су усмјерене ка томе да се радови коначно зауставе и да се оконча свакодневно уништавање природе на том локалитету. Локалном становништву је ријека Бјелава услов за живот и радовима на терену  је угрожен опстанак тих породица и надамо да ће разум да надвлада над моћи појединца- истичу из Удружења.

Подсјећају да се Удружење грађана “Бјелава” обратило локалној управи са захтјевом да се одржи тематска сједница поводом уништавања ријеке Бјелаве. Захтијевају да се у року од 20 дана закаже сједница на тему  “Проблематика изградње двије МХЕ на сливу ријеке Бјелаве” како би грађани на тој сједници дали своје мишљење по овом питању.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...