Насловна Друштво УГ „Бјелава“: Упућен поновљени захтјев за тематску сједницу СО Фоча

УГ „Бјелава“: Упућен поновљени захтјев за тематску сједницу СО Фоча

0 C
Foča

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче упутило је Скупштини општине Фоча поновљени захтјев за заказивање тематске сједнице, на којој би била разматрана проблематика изградње мале хидроелектране на ријеци Бјелави.

У саопштењу достављеном медијима, из Удружења наводе да су се њихови представници састали са предсједником Скупштине општине Фоча Срђаном Драшковићем и предали му захтјев за заказивање тематске сједнице о теми „Проблематика изградње МХЕ на сливу ријеке Бјелаве“, у чему, како кажу, имају подршку још шест удружења грађана регистрованих у Фочи.

-Предсједник СО Фоча Срђан Драшковић обећао је да ће на сједници колегијума СО Фоче, чији је дневни ред већ претходно усвојен, под тачком разно изложити захтјев УГ „Бјелава“, те ће предложити његово одобравање-додаје се у саопштењу.

Подсјећају да су 15. јула 2020. године,  на основу петиције коју је потписало 3.000 грађана Фоче, изражавајући дубоко незадовољство и противљење планираној изградњи МХЕ на ријеци Бјелави, први пут предали захтјев за заказивање тематске сједнице Скупштине општине Фоча.

-Умјесто тематске сједнице, колегијум СО Фоча тада је алтернативно одобрио тачку дневног реда на редовној сједница СО Фоча која је била заказана за 1. октобар 2020. године. Наведена сједница је отказана због недостатка кворума, а из истог ралога пропао је покушај заказивања наредне сједнице, тако да је претходни сазив СО Фоча завршио свој рад без одржавања сједница у посљедња три мјесеца мандата-истиче се у саопштењу.

Из Удружења грађана „Бјелава“ наводе да је у међувремену претходни начелник општине Фоча Радисав Машић без одлуке Скупштине општине Фоча прослиједио позитивно мишљење на Студију економске оправданости за МХЕ „Бјелава“ Фоча, иако је МУП РС поднио кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Требињу против инвеститора због незаконитих радњи везано за изградњу МХЕ у сливу ријеке Бјелаве.

-Сматрамо да је претходни начелник општине Фоча ово мишљење дао супротно Закону о локалној самоуправи РС који прописује да су органи јединице локалне самоуправе Скупштина општине и начелник. Дубоко вјерујемо да је нови сазив СО Фоча препознао озбиљност проблема нелегалних радова у сливу ријеке Бјелаве и надамо се да ће на задовољство и интерес свих грађана Фоче одобрити овај захтјев-додаје се у саопштењу.

Из Удружења подсјећају да је инвеститор изашао на терен у марту прошле  године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом корона, и започео радове на изградњи малих хидроцентрала без икакве дозволе на локалитетима Бјелава, Велика и Мала Бјелава.

Посљедњи текстови

За Задушнице бесплатан превоз према мјесним гробљима

Општина Фоча у сарадњи са Борачком организацијом Фоча, поводом Задушница, у суботу, 6. марта организује посјету мјесним гробљима. Превоз је бесплатан и...

„VELUX“: Замјена кровних прозора није баук

Сви који живе у поткровљу, а са стрепњом дочекују зиму вјероватно нису ријешили најважнију ствар везану за њихове домове – кровне прозоре....

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...