Насловна Друштво УГ „Бјелава“: У петак протест против изградње мини хидроелектрана

УГ „Бјелава“: У петак протест против изградње мини хидроелектрана

8.9 C
Foča

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче организоваће, у петак, 7. августа, у мјесту Буковица,  протест против изградње мини хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава, саопштено је из Удружења.

У саопштењу се додаје да грађани Фоче протестом желе исказати своје незадовољство тренутним и планираним радовима на изградњи више мини хидроелектрана  на ријекама на територији општине Фоча.

Из Удружења наводе да су грађани посебно узнемирени радовима који се изводе на водотоку Велике Бјелаве дуже од мјесец дана, како кажу, без концесије, изван области обухваћених пројектом геолошких истраживања, као и без грађевинске дозволе и водне сагласности.

Појашњавају да, упркос бројним послатим захтјевима и доказима о нелегалности радова на ријекама у сливу Бјелаве, локалне институције, надлежни инспекторати и Министарство енергетике и рударства РС игноришу доношење одлуке о заустављању радова.

-Сматрамо да приликом додјеле концесије није испоштован став три јавног позива у којем стоји да је понуђач дужан да приликом израде студија уважи мишљење Општине Фоча, односно предузећа „Извор“ од 20. јуна 2016. и 17. марта 2017. године. Овом предузећу, које је у наведеном мишљењу имало примједбе на градњу планираних мини хидроелектрана, због угрожености градског водовода, није достављена студија од стране инвеститора са уважавањем свих услова из наведеног мишљења- стоји у саопштењу.

Наводе да је инвеститор изашао на терен у марту ове године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом КОВИД 19 и започео радове на изградњи мини хидроцентрала без икакве дозволе на локалитетима Бјелава, Мала и Велика Бјелава, када су грађани били онемогућени да искажу свој протест.

Окупљање грађана планирано је код ресторана „Буковица“, у 10.00 часова.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...