Насловна Друштво Удуплан број ходочасника под Острог

Удуплан број ходочасника под Острог

22.4 C
Foča

Група од 56 православних вјерника, углавном студената Медицинског и Богословског факултета, кренула је данас из Фоче на 144 километра дуго ходочашће до манастира Остог у Црној Гори, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког.

Ово је четврто молитвено пјешачење у славу хришћанског чудотворца које организују Студентски парламент Студентског дома у Фочи и Савез студената Медицинског факултета.

На четвородневни пут вјере и љубави, студенти су кренули након заједничке молитве у Храму Светог Саве и благослова фочанских свештеника.

Планирано је да у манастир Острог стигну 11. маја у навечерје празника Светог Василија Острошког.

Драгана Ковач, студенткиња треће године медицине, други пут иде на поклоњење Светом Василију Острошком, како истиче, овај пут са већом вољом, жељом и вјером.

„Ово је пут на који не идете ногама, већ срцем. Љубав вас води читавим путем“, рекла је Ковачева.

И апсолвенту дефектологије Срђану Ђурковићу ово је друго ходочашће под Острог.

„Прелазимо сваки дан у просјеку око 30 километара, уз паузе на пет до седам километара. Највише нас држи вјера непресушна, физички умор се надомјести благословом, духовне енергије не мањка, још када је јединство и заједница, љубав међу нама у колективу, све буде како треба. Прошли пут нас је било 25, сада 56, већа група за дупло, мало већи ризик ради саобраћаја и свега, али ако Бог да издржаће се све и доћи ћемо живи и здрави“, навео је Ђурковић.

На позив пријатеља из Фоче, у групи ходочасника је и Владимир Васић из Источног Сарајева, који први пут пјешачи под Острог.

„Ово је велика радост за све нас, сви имамо неки свој мотив, жељу да се првенствено захвалимо Богу и Светом Василију због свега и за све. Радује ме што сам у групи од безмало 60 младих људи који су у ова нека чудесна времена одлучили да дају своју жрвту, свој допринос очувању светосавског пута, вјере и српске традиције“, рекао је Васић.

Предсједник Студентског парламента Студентског дома Фоча Синиша Стојкић каже да су ходочашће и ове године организовали уз подршку Управе дома.

Радостан је што се број поклоника удуплао.

„Мени је први пут, а људи који су већ ишли, од којих је некима ово четврто ходочашће, причали су нам да се након тога осјећају много љепше“, навео је Стојкић.

Немања Митровић, предсједник Студентског савеза Медицинског факултета, напомиње да је пјешачење подијељено у четири етапе, од којих је најдужа трећа од манастира Пива до Никшића од 52 километра.

„Тада и јесте најтеже, тада су многа искушења на путу. Трудимо се да уз молитву будемо сви присебни, колегијални, да имамо емпатију која нас је и позвала на све ово и да прије свега будемо хришћани, никада довољни, али да се трудимо да будемо што бољи људи“, објаснио је Митровић суштину похода.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...