Насловна Друштво Универзитетска болница: Пољопривредници из свих крајева Српске заједно у борби против вируса...

Универзитетска болница: Пољопривредници из свих крајева Српске заједно у борби против вируса корона

13.9 C
Foča

Новчана помоћ коју су прикупила два пољопривредна удружења за Универзитетску болницу Фоча јединствен су примјер заједништва становника из свих крајева Српске у борби против вируса корона, оцијенио је директор ове здрвствене установе Радмил Марић.

Марић се захвалио члановима Удружења мљекара, који су прикупили и овој болници уплатили 40.000 КМ, те члановима Удружења повртара, који су даровали 30.000 КМ, а за потребе набавке пратеће скупоцјене опреме за тестирање пацијената на вирус корона.

„Ја сам стварно искрено изненађен и желим да се захвалим свим члановима и једног и другог удружења, који су нашли довољно воље и довољно материјалних средстава, а та средства нису уопште мала и износе 70.000 марака. Пољопривредници из свих дијелова Српске, од Херцеговине, преко Семберије до Крајине и шире, показали су да смо у овоме заједно, без обзира гдје живимо“, истакао је Марић.

Он се захвалио и ресорним министарствима која су позвала пољопривреднике да се укључе у акцију прикупљања средстава за набавку пратеће опреме за тестирање.

„Треба истаћи добру организацију која иде од Министарства пољорпивреде, односно министра Бориса Пашалића, као и Министарства здравља, министра Алена Шеранића, који су то све заједно координисали. Универзитетска болница са овом донацијом комплетираће опрему за тестирање“, рекао је Марић.

Начелник Службе за медицинску микробиологију Универзитетске болнице Фоча Ружица Лукић подсјетила је да су институције Републике Српске раније обезбиједиле ПЦР (Пи-си-ар) апарат, те да је ова установас спремна за његово инсталисање, а да ће средствима која су обезбиједили пољопривредници набавити високософистицирану опрему изузетног квалитета.

„То је једна велика, широка палета опреме која ће заштити како узорак који ми радимо, тако и особље које буде радило са овако висококонтагиозним узрочником“, навела је Лукићева.

Она је додала да се испорука апарата и пратеће опреме очекује за 15 дана, те да ће се тестирањем у Фочи растеретити лабораторије у Бањалуци, које тренутно једине у Српској раде тај посао.

„Овим кораком значајно ће се смањити њихово оптерећење и повећати број тестираних пацијената. С друге стране, олакшаће се транспорт узорака, односно биће краћи транспорт, а све то заједно доприноси олакшаној процјени саме епидемиолошке ситуације“, нагласила је Лукићева.

На рачун Универзитетске болнице Фоча за борбу против вируса корона добротвори су до сада уплатили око 300 хиљада марака.

На посебном ковид одјељењу тренутно се лијече четири пацијента, од којих три из Калиновика и један из Гацка, позитивни на вирус корона.Сви су стабилног здравственог стања и за сада нема пацијената на респиратору. 

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...