Naslovna Društvo Univerzitetska bolnica: Poljoprivrednici iz svih krajeva Srpske zajedno u borbi protiv virusa...

Univerzitetska bolnica: Poljoprivrednici iz svih krajeva Srpske zajedno u borbi protiv virusa korona

13.5 C
Foča

Novčana pomoć koju su prikupila dva poljoprivredna udruženja za Univerzitetsku bolnicu Foča jedinstven su primjer zajedništva stanovnika iz svih krajeva Srpske u borbi protiv virusa korona, ocijenio je direktor ove zdrvstvene ustanove Radmil Marić.

Marić se zahvalio članovima Udruženja mljekara, koji su prikupili i ovoj bolnici uplatili 40.000 KM, te članovima Udruženja povrtara, koji su darovali 30.000 KM, a za potrebe nabavke prateće skupocjene opreme za testiranje pacijenata na virus korona.

„Ja sam stvarno iskreno iznenađen i želim da se zahvalim svim članovima i jednog i drugog udruženja, koji su našli dovoljno volje i dovoljno materijalnih sredstava, a ta sredstva nisu uopšte mala i iznose 70.000 maraka. Poljoprivrednici iz svih dijelova Srpske, od Hercegovine, preko Semberije do Krajine i šire, pokazali su da smo u ovome zajedno, bez obzira gdje živimo“, istakao je Marić.

On se zahvalio i resornim ministarstvima koja su pozvala poljoprivrednike da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za nabavku prateće opreme za testiranje.

„Treba istaći dobru organizaciju koja ide od Ministarstva poljorpivrede, odnosno ministra Borisa Pašalića, kao i Ministarstva zdravlja, ministra Alena Šeranića, koji su to sve zajedno koordinisali. Univerzitetska bolnica sa ovom donacijom kompletiraće opremu za testiranje“, rekao je Marić.

Načelnik Službe za medicinsku mikrobiologiju Univerzitetske bolnice Foča Ružica Lukić podsjetila je da su institucije Republike Srpske ranije obezbijedile PCR (Pi-si-ar) aparat, te da je ova ustanovas spremna za njegovo instalisanje, a da će sredstvima koja su obezbijedili poljoprivrednici nabaviti visokosofisticiranu opremu izuzetnog kvaliteta.

„To je jedna velika, široka paleta opreme koja će zaštiti kako uzorak koji mi radimo, tako i osoblje koje bude radilo sa ovako visokokontagioznim uzročnikom“, navela je Lukićeva.

Ona je dodala da se isporuka aparata i prateće opreme očekuje za 15 dana, te da će se testiranjem u Foči rasteretiti laboratorije u Banjaluci, koje trenutno jedine u Srpskoj rade taj posao.

„Ovim korakom značajno će se smanjiti njihovo opterećenje i povećati broj testiranih pacijenata. S druge strane, olakšaće se transport uzoraka, odnosno biće kraći transport, a sve to zajedno doprinosi olakšanoj procjeni same epidemiološke situacije“, naglasila je Lukićeva.

Na račun Univerzitetske bolnice Foča za borbu protiv virusa korona dobrotvori su do sada uplatili oko 300 hiljada maraka.

Na posebnom kovid odjeljenju trenutno se liječe četiri pacijenta, od kojih tri iz Kalinovika i jedan iz Gacka, pozitivni na virus korona.Svi su stabilnog zdravstvenog stanja i za sada nema pacijenata na respiratoru. 

Poslednji tekstovi

Počela rekonstrukcija Svetosavske ulice

Preduzeće „Srbinjeputevi“ počelo je prvu fazu rekonstrukcije Svetosavske ulice u Foči koja podrazumijeva zamjenu ivičnjaka i asfaltiranje kolovoza u dužini od 210...

Novi projekat- Rekonstrukcija vodovodne mreže u Miljevini

Opština Foča je obezbijedila novi projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u Miljevini , koji je sastavni dio druge faze rekonstrukcije vodovoda.Međunarodni ekspertski tim...

Foča i Plužine će zajedno unaprijediti sistem zaštite i spasavanja

Spasilačke službe Foče i Plužina zajedno će unaprijediti sistem zaštite i spasavanja u pograničnom pojasu, istaknuto je na drugom koordinacionom sastanku za...

Opština pomaže pčelarima

Udruženje pčelara „Polen“ Opština Foča pomoći će sa 6.000 KM, saopšteno je iz lokalne uprave. Pčelarima je ova godina...

Isplaćene po dvije stipendije studentima

Fočanskim studentima danas su isplaćene po dvije stipendije iz budžeta opštine. -Zbog pandemije virusa korona došlo je do blagog...