Насловна Друштво Универзитетска болница Фоча добила савремену ангио салу

Универзитетска болница Фоча добила савремену ангио салу

12.3 C
Foča

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић данас је званично отворио ангио салу у Универзитетској болници Фоча- савремени центар за дијагностику и лијечење срчаних и обољења крвних судова у којем ће се примјењивати сва расположива достигнућа у области интервнетне кардиологије, а у који је Влада Српске уложила више од два милиона марака.

Захваљујући ангио сали, пацијенти из Фоче који су имали срчани удар неће се више, због уградње стента, транспортовати у Универзитетски клинички центар у Бањалуку.

Начелник Одјељења за кардиологију Милица Кунарац каже да се до сада недостатак ангио сале рјешавао примјеном фибринолитичке терапије, након чега би пацијент,унутар 12 сати од доживљеног срчаног удара, био транспортован у Бањалуку.

„Захваљујући изузетној сарадњи са колегама са интервентне кардиологије у Бањалуци, успјели смо да спасемо велики број живота, да смањимо морбидитет,морталилет, трајну инвалидност. Некада су се инфаркти миокарда лијечили 21 дан, а данас их пуштате након три дана са уграђеним стентом да се врате породицама и нормалном животу“, рекла је Кунарац.

Она је истакла да ће отварање ангио сале омогућити импонзантну динамику развоја интервенте кардиологије у овој здравственој установи.

„Имам још четворо младих колега који су жељни учења и доказивања“, навела је Кунарац.

Она је додала да годишње у Европи умре 1.800.000 људи од неког облика коронарне болести, што је 20 одсто од свих узрока смртности, те да је огроман значај напретка у дијагностици и третману коронарне болести.

Министар Ален Шеранић је навео да ова ангио сала представља дио мреже за лијечење кардиолошких обољења у Бањалуци, Бијељини и Фочи, које су планиране у овом четворогодишњем мандату.

„Остаје нам дио посла, који рачунамо да ћемо завршити до краја године, а тиче се кардиохирургије у Бањалуци“, рекао је Шеранић.

Он је додао да је уз два милиона марака у ангио салу, отприлике исти толики износ уложен и у реконструисани објекат неурологије.

„Опремање и модернизацију Универзитетске болнице у Фочи настављамо даље. Оно што смо зацртали на почетку, уз ангио сале даље радимо ургентни блок, једнодневну и дводневну хирургија, то је нешто што треба да имају болнице у Српској“, истакао је Шеранић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је ово један од најзначајнијих тренутака у историји установе.

Он је навео да Министарство ради онај посао који је и обећало- да ће сваком становнику Српске омогућити све врсте медицинске заштите.

„Морам се захвалити и онима који су прије двадесетак година почели да раде једну врсту ангиолошке дијагностике, а то су пејсмејкери. Мислим да је ова болница, захваљујући томе, уз добру васкуларну хирургију, радиологију, кардиологију и све остале сегменте заслужила овакав објекат. Врло брзо ћемо кренути, нема потребе да чекамо, Универзитетско-клинички центар нам стоји на располагању са кадровима“, рекао је Марић.

У Универзитетској болници Фоча ускоро се очекује усељење и у реконструисани павиљон Б1 у којем ће на услузи пацијентима бити модерно опремљена одјељења за неурологију, оториноларигологију и офталмологију.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.