Насловна Друштво Универзитетска болница Фоча-стратешки интерес Републике Српске

Универзитетска болница Фоча-стратешки интерес Републике Српске

-2 C
Foča

У Универзитетској болници Фоча озваничен је почетак рада поликлинике, са више од двадесет специјалистичких амбуланти и савременом опремом, који је дио великог пројекта модернизације и доградње ове здравствене установе, вриједног 16,3 милиона марака који финансира Влада РС. У присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Српске Радована Вишковића, те министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића озваничен је и почетак рада лабораторије за тестирање на присуство вируса корона.

Специјалистичке амбуланте више нису раштркане по болничким павиљонима, већ су на једном мјесту – у модерно опремљеној поликлиници. Тиме ће грађани ове регије добити брже и квалитетније здравствене услуге, а запослени одличне услове за рад. Вишемилионским улагањима Владе показало се да је болница у Фочи једна од стратешких здравствених установа Републике Српске, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

-Сматрамо ову болницу стратешким мјестом за Српску, тако се понашамо према томе, а то ћемо убудуће наставити. Градимо један нови амбијент овдје, драго ми је што сам данас чуо да је ова болница по структури старости најмлађа у Српској и то је најважније.  Чекају нас нови изазови и пројекти и ми ћемо их подржати. Радује ме да је болница у Фолчи добила и савремену лабораторију за тестирање-рекао је Додик.

Формирањем лабораторије за тестирање на КОВИД 19 Универзитетска болница Фоча постала је дио система вирусолошког надзора који ће РС бити потребан у будућности. Владе Српске обезбиједила је специјални ПЦР апарат, док су два удружења пољопривредника – мљекара и повртара, прикупила и болници уплатила 70.000 КМ, захваљујући чему је набављена скупоцјена пратећа опрема за тестирање. Апарат је инсталиран и болничко особље које је прошло обуку почело је прва тестирања за подручје југоистока Српске.

Ресорни министар Ален Шеранић нагласио је да Универзитетска болница у Фочи, савременом лабораторијом и поликлиником, оправдава позицију водеће здравствене установе у источном дијелу РС.

– Данас је први пут извјештај о стању броја заражених садржавао извјештај из све четири лабораторије, међу којима је Фоча. Припремамо мрежу вирусолошких лабораторија која ће омогућити да наши студенти који завршавају факултет имају могућност да се даље развијају. Завршетком објекта поликлинике завршавамо дио унапређења задравствене заштите у Фочи-рекао је Шеранић.

Из Владе Српске поручују – нећемо стати са улагањима у Универзитетску болницу у Фочи и цјелокупан здравствени систем Српске, који је поднио највећи терет пандемије вируса корона.

-Настојали смо да током пандемије пратимо струку и у протеклих више од два мјесеца у здравствени систем РС уложили смо преко стотину милиона марака. Велики посао радимо у Фочи , а намјера нам је да ова болница скупа са Универзитетским клиничким центром у Бања Луци постане носилац здравственог система Српске. Уз сва ова улагања болница у Фочи то и практично постаје- поручио је премијер Српске, Радован Вишковић.

Адаптација и опремање нове поликлинике коштали су више од два милиона марака. Са тим објектом први пут у својој историји Универзитетска болница добила је све амбуланте на једном мјесту, истакао је директор ове здравствене установе Радмил Марић.

– Овдје се лијечи око 50 одсто пацијената који нису из наше регије и то је оно што нас сврстава у ред установа које се баве сложеним медцинским пословима, а захваљујући прије свега стручним људима који ту раде. Отприлике за мјесец дана завршавамо објекат онкологије, који је потпуно обезбијеђен новом опремом која ће стићи. Након тога, слиједи изградња ангиоблока. Очекујемо да би то током љета требало бити завршено и да бисмо најкасније на јесен почели да радимо све сложене оперативне захвате-навео је Марић.

Допринос развоју Универзитетске болнице у Фочи даће и локална заједница изградњом обилазнице са 50 паркинг-мјеста, чиме ће се олакшати прилаз новој поликлиници и обезбиједити паркирање возила.

-Ријеч је о дионици којом ће грађани директно долазити на поликлинику и бити одвојени од осталог дијела болничког комплекса. Тиме ће се повезати и Медицински факултет, тако да ћемо ми овом инвестицијом која ће премашити 460.000 марака завршити један значајан посао, не само за грађане, већ здравствени систем у цјелини- рекао је начелник Фоче, Радисав Машић.

Вишемилионски пројекат модернизације и опремања болнице у Фочи почео је прошле године. Осим савременог поликлиничког блока, болница ће добити нове операционе сале, коронарну јединицу, комплетну радиолошку опрему са ангио салом и опрему за сва болничка одјељења.

Посљедњи текстови

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...

Нацрт буџета Фоче пред одборницима

Одборници Скупштине Фоча разматраће нацрт буџета општине за 2021. годину у износу од 11.850.000 КМ на сједници која је заказана за сутра.

Расписан јавни позив за додјелу признања општине Фоча

Скупштина општине Фоча расписала је јавни позив за достављање приједлога за додјелу награда и признања ове локалне заједнице поводом 9. маја -...

Спортска година у знаку короне и тениса, награде за Фундупа и ТК “Фоча”

Тенисер Срђан Фундуп и Тениски клуб „Фоча“, чији је Фундуп члан, проглашени су за најбољег фочанског спортисту и најбољи спортски колектив у...