Насловна Друштво Уређеном стазом до музеја природе и видиковца Кулина

Уређеном стазом до музеја природе и видиковца Кулина

22 C
Foča

Надалеко познате природне љепоте којим обилује Фоча годинама уназад привлаче бројне домаће и стране туристе. Уз најтраженије и најпопуларније дестинације попут Националног парка „Сутјеска“, незаобилазног рафтинга на Тари и Пјешчаних пирамида својеврстан туристички потенцијал је и новомаркирана пјешачка стаза „Трагом древних људи“ на платоу кањона ријеке Бистрице. У несвакидашње љепоте овог краја увјерили су се и учесници промотивне шетње, којом је стаза званично отворена.

Захваљујући залагању групе ентузијаста окупљених у Планинарско-спелеолошко друштво „Вучја стопа“, стаза је уређена и маркирана. Авантуристима је олакшан обилазак и уживање у раскоши неких од најзначајнијих културно-историјских и природних богатстава на подручју Фоче.

Стаза „Трагом древних људи“, дуга осам километара, повезује пећине Ледењача, Топлица, Мала кутлача и Тамница, те остатке куле Херцег Стефана и видиковац Кулина, са којег се пружа поглед који „одузима дах“.

У овом крају природа је била несебична, а на човјеку је остало да о њој брине, истражује и ужива у призорима које је исклесала. Тиме су се водили и у „Вучјој стопи“ када су одлучили да засучу рукаве и укажу на туристичке потенцијале кањона Бистрице.

-Асфалтни пут води од Миљевине до почетка стазе, гдје су постављене двије информативне табле са подацима о захтјевности стазе и шта је могуће обићи са водичем, а за шта водич није потребан. Уређен је и приступни пут до пећине Мала кутлача у виду ферате. У дужини од 150 метара до улаза у пећину постављена је челична сајла, док је цијела стаза означена спелео и планинарском маркацијом-рекао је Огњен Матовић, предсједник Друштва.

Добро означеном маршрутом од села Доњи Будањ корачали су и студенти фочанског Медицинског факултета. Никшићанину Василију Чворовићу и Снежани Нинковић из Рогатице боравак у природи добро је дошао и за предах од напора који улажу током спремања испита.

-Задовољан сам туром, за коју није потребна велика физичка спрема. Обишли смо пећине и свака је на свој начин посебна и занимљива. За овај обилазак довољна је само жеља и љубав према природи-каже Чворовић.

-Раније сам ишла само на Трновачко језеро и искрено срамота ме је што за шест година колико сам у Фочи нисам посјетила ништа више од фочанских природних љепота. Заљубљеник сам у природу, овдје је предивно и позивам остале колеге са факултета да изађу из читаонице и обиђу природу, јер се све може постићи-рекла је Нинковићева.

Уз лагану шетњу кроз вишедеценијску листопадну шуму и обилазак локација са којих се пружају нестварни призори, љубитеље природних атракција понајвише је одушевио обилазак овдашњих пећина. Богатством пећинских украса посебан утисак оставља Мала кутлача.

-Природа се за све потрудила, а ми нисмо знали да ово постоји. Водичи су нам омогућили да истражимо дио тога и завиримо у пећину. Уз унутрашњост, највише ме је импресионирао прилаз Малој кутлачи, који захтјева мало технике и употребу посебне опреме. Лијепо нам је све објашњено, тако да свима препоручујем да дођу-рекла је Ирена Младеновић.

-Сав пећински накит којим пећина обилује нуди прелијеп призор и свима који нису осјетили чари подземног свијета препоручујем да посјете ово мјесто-рекао је Јован Дракул.

-Ово је одлична прилика за све који никад нису били у пећинама, јер ријетко гдје може да се доживи овакво искуство и види како природа ствара ремек-дјела-каже Јован Паликућа

-Доживјели смо посебно искуство и свима бих препоручила да посјете овај крај. Најважније је да смо били обезбијеђени и у сигурним рукама-рекла је Невена Нововић.

Да се бисери природе на овом подручју могу упознати и обићи без већег умора, те да су стаза и пећине погодне за посјету и најмлађих планинара увјерио се и тринаестогодишњи Филип Лечић.

-Драго ми је што сам дошао и било је забавно. Унутрашњост пећине је прелијепа-рекао је Филип.

Без обзира на оцјене учесника промотивне шетње о захтјевности стазе, упућени позивају на опрез и савјетују – у пећине не идите без опреме и обучених водича.

-У пећине Ледењача и Тамница, које су мањи спелеолошки објекти, могуће је ући без водича, али Мала кутлача и Топлица захтјевају одређено техничко знање и опрему, тако да је за улазак у њих потребан обучен водич и опрема-нагласио је Огњен Матовић.

Уређење и маркирање стазе „Трагом древних људи“ помогли су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Шумско газдинство „Маглић” и Општина Фоча.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.