Насловна Друштво УСАИД: Помоћ за најугроженије фочанске породице

УСАИД: Помоћ за најугроженије фочанске породице

15.8 C
Foča

Директор Америчке агенције за развој Јуесејд /УСАИД/ у БиХ Ненси Еслик присуствовала је данас у Фочи испоруци 32 пакета хране, хигијене и материјала за заштитне маске намијењених социјално угроженим породицама.

Помоћ УСАИД-а је обезбијеђена у оквиру програма Про будућност, који проводи хуманитарна организација Католички сервис помоћи ЦРС, а биће достављена породицама са списка фочанског Центра за социјални рад.

Претходно је у федералној општини Фоча-Устиколина испоручена помоћ у виду дезинфекционих средстава и материјала за маске.

Директор америчке агенције Ненси Еслик каже да је за вријеме епидемије вируса корона важније него икад да се пошаље порука солидарности и наде.

Она је напоменула да су обје општине дугогодишњи сарадници ове агенције, те да је ова помоћ дио акције којом се жели ојачати здравствени систем у борби против вируса корона.

„Од избијања пандемије ковида 19, америчка влада је обезбиједила више од 500 милиона долара помоћи намијењеној борби против пандемије у више од 100 ризичних земаља, међу којима је и БиХ. УСАИД пружа више од финансијских средстава- осигуравамо техничку помоћ, обуку, изградњу здравстевних система и лијекове који спасавају животе“, истакла је Еслик.

Начелник општине Фоча Радисав Машић навео је да је ово симболична помоћ, која ће бити подијељена најугроженијим породицама, којима је и до сада, откако је почела епидемија, подијељено више пакета.

„Важнија од ове помоћи је наша сарадња са Јуесејдом, која траје већ пет-шест година и дала је бројне резултате, прије свега кроз наше Удружење „Трачак наде“ које окупља дјецу са тешкоћама у развоју са цијеле регије, од Гацка до Вишеграда.  То удружење добија знатну помоћ од Јуесејда и надамо се да ће се тако и наставити, на чему смо захвални“, рекао је Машић.

Начелник федералне општине Фоча-Устиколина Зијад Куновац рекао је да су им, од помоћи у храни, у овом тренутку била важнија дезинфекциона средства, па су се опредијелили за такву врсту помоћи коју ће утрошити за повећање нивоа хигијене, како у јавним објектима, тако и у домаћнствима. 

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...