Насловна Друштво Усвојен буџет за 2022. годину од 12.900.000 КМ

Усвојен буџет за 2022. годину од 12.900.000 КМ

28 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас буџет за 2022. годину од 12.900.000 КМ, што је за 100.000 КМ мање у односу на овогодишњи ребаланс.

Уз препоруку и сагласност ресорног министарства, порески приходи планирани су у висини од 8.405.000, а непорески 3.278.000 КМ.

Највећа инвестиција у наредној години биће рјешавање горућег проблема у Фочи, а то је изградња нове депоније за шта је, са средствима резервисаним у овој години, планирано близу пола милиона марака.

Друга велика инвестиција у 2022. години биће изградња стамбене зграде за младе брачне парове који немају стамбену јединицу, за шта је у буџету предвиђен грант од 300.000 КМ кроз обезбјеђивање пратеће инфраструктуре и ослобађање плаћања грађевинске ренте.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да ће зграда, према идејном рјешењу, имати 55 станова и да ће цијена метра квадратног бити знатно мања од економске, те да ће јавност о свему бити информисана када буду познати сви детаљи.

Он је навео да је анкета, коју је општине урадила, показала да је у Фочи 77 брачних парова заинтересовану за такав вид стамбеног збрињавања.

За субвенције за запошљавање у наредној години планирано је 220.000, за 70.000 више у односу на ову годину, док су субвенције за пољопривреду остале на нивоу од 150.000.

Спортским организацијама намијењено је 420.000, за студентске стипендије 175.000, а за подршку наталитету 130.000 КМ.

За асфалтирање локалних путева планирано је 220.000 КМ, што ће уз миллион марака, колико је за те потребе одобрила Влада Српске, како је речено на сједници, бити довољно за асфалтирање око 12 километара локалних путева.

Одборници опозиционог СДС-а уложили су више амандмана, којима су предложили да се смање плате општинским функционерима и накнаде одборницима, а да се та средства усмјере за помоћ породиљама, повећање средстава за студентске стипендије и повећање средстава за Удружење пензионера, али ти амандамни нису добили потребну већину гласова.

Начелник Вукадиновић је, у вези са овим амандманима, поручио да ће општинска власт у току године наћи могућност да се обезбиједе додатна средства за те категорије, а што ће се урадити кроз ребаланс буџета.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...