Насловна Друштво Ускоро реконструкција пута Фоча-Драгочава

Ускоро реконструкција пута Фоча-Драгочава

22.3 C
Foča

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић најавио је да је у плану јавних набавки предузећа „Путеви РС“ за ову годину реконструкција пута Фоча-Драгочава у дужини од 5,6 километара што ће, како је рекао, побољшати дио путне инфраструктуре на регионалном путу Фоча-Челебићи, која је деценијама већ у катастрофалном стању. Вукадиновић је, након састанка са представницима мјесних заједница Драгочава и Заваит, истакао да ће настојати да локална управа у сарадњи са Владом РС створи и друге предуслове да овај крај коначно добије пристојну путну комуникацију која је гарант живота и опстанка мјештана.

Мјештани Драгочаве, Заваита, Мештревца и Челебића годинама су огорчени због лошег одржавања регионалног пута Фоча-Челебићи, који овај дио Српске повезује са Црном Гором. Од Фоче до Драгочаве пут је асфалтни, али је због деценијског неодржавања пропао на бројним мјестима.

-Дјед ми је причао да је тај пут буквално прије 70 година ручно прокопан, а данас поред толике савремене машинерије и осталог никада није ни проширен ни саниран, нити је иједна кривина рађена. Хоћемо да се то више покрене са мртве тачке, и према Заваиту, Слатини, Челебићима и свуда, те да се тај дио према Драгочави ријеши што прије-рекао је редсједник Савјета МЗ Драгочава, Душан Марић.

Док је до Драгочаве асфалт у лошем стању, од Драгочаве према Заваиту и Челебићима, назире се само у траговима. Главни узрок је небрига, лоше одржавање и камиони под теретом којима се експлоатише шумско богатство. Мјештани су годинама упозоравали, апеловали, протестовали, слушали вишедеценијска обећања надлежних о реконструкцији пута која су се углавном завршавала крпљењем рупа или парцијалним насипним материјалом. Прве кише спрале би и обећања и насути материјал, а пут изгледао још горе, причају мјештани. Међу њима предсједник МЗ Заваит Вукола Секуловић:

-И даље се наставља са насипањем земље, која зависно од временски прилика, чак и за један дан нестане на путу. И даље тражимо да се настави, не насипање, него асфалтирање пута, парцијално наравно, од Драгочаве према Заваиту и Челебићима. Ту смо да се консултујемо са надлежнима и ако треба покажемо које су најкритичније тачке, да се те дионице прво асфалтирају. Овако даље ако остане, ово је немогуће, мјештани су незадовољни, сви грађани су незадовољни-рекао је Секуловић.

И локална управа улагала је напоре код надлежних министарстава да се санирају сви регионални и магистрални путеви на подручју Фоче који су у изузетно лошем стању. Регионални пут Фоча-Челебићи, магистрални пут Фоча-Шћепан Поље, те Фоча-Тјентиште, битни су не само за становништво, већ и за развој привреде, истакао је начелник општине Милан Вукадиновић:

-Имамо информације и обећања из “Путева РС” да је у плану јавних набавки реконструкција пута Фоча-Драгочава, то треба да иде на Владу и надам се да ћемо то ријешити. Међутим, остатак дионице од Драгочаве према Заваиту и Челебићима скоро је у непроходном стању. Апелујемо на надлежне да се то ријеши,  да се поправе критичне тачке, како бисмо створили предуслове за опастанак тог краја, а с обзиром на то да је планирано проглашење Парка природе „Тара“, затим рудник олова и цинка у Челебићима, нама су путеви потребни за развој привреде, туризма и пољопривреде на том подручју-рекао је Вукадиновић.

Планом набавки предузећа „Путеви РС“ за ову годину, који је у посједу Радио Фоче, предвиђено је више инфраструктурних радова међу којима је унапређење постојећег стања пута Фоча-Драгочава, дужине 5,6 километара, вриједности 1,9 милиона марака са ПДВ-ом. Осим те дионице, планирана је и рехабилитација магистралног пута, дионица Тјентиште-Брод на Дрини, у вриједности од 17, 2 милиона марака, затим извођење радова и пројектовање за изградњу нове трасе магистралног пута Фоча-Гацко, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ријеке Дрине, пројектоване вриједности 30 милиона марака. У плану је и израда главног пројекта реконструкције дионице Драгочава-граница РС-ЦГ(Шула), у дужини од 43,6 километара, чија је вриједност 122.428 марака, те главног пројекта рехабилитације дионице Драгочава-Годијено-граница БиХ/ЦГ (Викоч) у дужини од 19,7 километара, вриједности 53.012 марака.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...