Насловна Друштво Ученице из Фоче награђене на такмичењу „Млади фото-репортери“

Ученице из Фоче награђене на такмичењу „Млади фото-репортери“

13.9 C
Foča

По први пут ове године, школе са подручја општине Фоча учествовале су на међународном такмичењу „Млади еко-репортери“. Ученице Основне школе „Свети Сава“ освојиле су прво и треће мјесто у категоријама фото прича и фотографија.

У склопу највећег глобаног програма за образовање о заштити животне средине Еко-школе одржано је и посебно такмичење „Млади еко-репортери“. Ово такмичење се спроводи у близу 30 земаља с циљем ангажовања младих од 11 до 18 година да истражују питања и проблеме заштите околине и извјештавају о њима кроз писани, фотографски или видео запис, а кад год је могуће, да предложе и рјешења.

Ана Дракул ученица осмог разреда ОШ „Свети Сава“ освојила је прво мјесто за послате три фотографије под називом „Зелено као плаво“ у категорији фото-прича.

-Радила сам пројекат јер ми се јако свидио. Имали смо доста тема, а мени се свидјела „Загађење ријека“, јер сам у задње вријеме примијетила да доста грађана Фоче баца отпад у ријеке и поред контејнера. Такође, кад оду на излетиште остављају за собом смеће, а нису свјесни да то иде њима на штету. Желим да се захвалим нашим менторима наставницима који су нас подржали у овом пројекту. Имала сам три фотографије, једна је приказивала смеће на обали ријеке. Била сам много разочарана што се нешто тако десило нашим ријекама-истиче ученица Ана.

Према њеним ријечима чланови еколошке секције ОШ „Свети Сава“ сакупљају пластику, картон и други рециклажни материјал. Грађани који желе могу да припреме материјал за рециклажу, а ученици ће доћи да га однесу у просторије школе за потребе секције.

На такмичењу је учествовала и Драгана Зековић, такође ученица осмог разреда ОШ „Свети Сава“. Њена фотографија електронског отпада, на тему „Загађење“, коју је снимила поред једног градског контејнера, освојила је треће мјесто у категорији фотографија.

Награђене ученице добиће поклон пакете, али и могућност учешћа на међународном конкурсу „Млади еко-репортери“ на који ће бити послато осам награђених радова из БиХ.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...