Насловна Друштво Ученице из Фоче награђене на такмичењу „Млади фото-репортери“

Ученице из Фоче награђене на такмичењу „Млади фото-репортери“

16.8 C
Foča

По први пут ове године, школе са подручја општине Фоча учествовале су на међународном такмичењу „Млади еко-репортери“. Ученице Основне школе „Свети Сава“ освојиле су прво и треће мјесто у категоријама фото прича и фотографија.

У склопу највећег глобаног програма за образовање о заштити животне средине Еко-школе одржано је и посебно такмичење „Млади еко-репортери“. Ово такмичење се спроводи у близу 30 земаља с циљем ангажовања младих од 11 до 18 година да истражују питања и проблеме заштите околине и извјештавају о њима кроз писани, фотографски или видео запис, а кад год је могуће, да предложе и рјешења.

Ана Дракул ученица осмог разреда ОШ „Свети Сава“ освојила је прво мјесто за послате три фотографије под називом „Зелено као плаво“ у категорији фото-прича.

-Радила сам пројекат јер ми се јако свидио. Имали смо доста тема, а мени се свидјела „Загађење ријека“, јер сам у задње вријеме примијетила да доста грађана Фоче баца отпад у ријеке и поред контејнера. Такође, кад оду на излетиште остављају за собом смеће, а нису свјесни да то иде њима на штету. Желим да се захвалим нашим менторима наставницима који су нас подржали у овом пројекту. Имала сам три фотографије, једна је приказивала смеће на обали ријеке. Била сам много разочарана што се нешто тако десило нашим ријекама-истиче ученица Ана.

Према њеним ријечима чланови еколошке секције ОШ „Свети Сава“ сакупљају пластику, картон и други рециклажни материјал. Грађани који желе могу да припреме материјал за рециклажу, а ученици ће доћи да га однесу у просторије школе за потребе секције.

На такмичењу је учествовала и Драгана Зековић, такође ученица осмог разреда ОШ „Свети Сава“. Њена фотографија електронског отпада, на тему „Загађење“, коју је снимила поред једног градског контејнера, освојила је треће мјесто у категорији фотографија.

Награђене ученице добиће поклон пакете, али и могућност учешћа на међународном конкурсу „Млади еко-репортери“ на који ће бити послато осам награђених радова из БиХ.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....