Насловна Друштво Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

-9 C
Foča

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

Највише одборника имаће СНСД- према тренутним резултатима девет, слиједе СДС са четири, Демос са три, ДНС и СПС по два, те станке које ће имати по једног одборника- СП, УС, НДП и СДА.

Остало је упитно још једно одборничко мјесто, а коме ће припасти знаће се након што буду пребројани сви гласови- са преостала два редовна мјеста, те из мобилних и ковид тимова и путем поште.

Потпредсједница Општинског одбора СНСД-а Фоча Весна Рашевић изјавила је да је ова странка задовољна резултатима које је постигла на локалним изборима, јер су бољи него прије четири године.

Рашевићева је оцијенила да је фочански СНСД двоструки побједник протеклих локалних избора.

„Из разлога што је, прије свега, побиједио наш кандидат Милан Вукадиновић, и што смо као странка остварили апсолутно највећи број гласова, око 33 процента. На основу тога очекујемо девет одборничких мјеста у локалном парламенту“, рекла је Рашевићева.

Потпредсједница фочанског СНСД-а захвалила се грађанима Фоче на повјерењу које су им указали и коалиционим партнерима на сарадњи.

„СНСД ће оправдати указано повјерње што је и суштина наше партије, да остваримо обећано уз подршку коалиционих партнера којима се захваљујемо на сарадњи, коју настављамо, и честитамо им на изборном резултату“, истакла је Рашевићева.

Она је нагласила да је најважније да су локални избори протекли у фер и коректној атмосфери уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Миливоје Достић каже да је ова странка за сада освојила четири одборничка мандата, што сматра добрим резултатом у односу на околности у којима се проводио изборни процес.

„Морам да напоменем да је у току изборног циклуса било пуно неправилности и, нажалост, као и ранијих година, злоупотребе јавних ресурса од стране владајућих странака у Фочи, што је у значајној мјери утицало на резултат. Оно што је значајно је да је народ у Републици Српској почео да се буди и то је један од знакова да се актуелна, ненародна и бахата власт може побиједити демократским путем“, рекао је Достић.

Фочански СДС ће у наредне четири године у локалном парламенту дјеловати опозиционо.

„Ми ћемо се борити за програм који смо и ми и наш кандидат изложили у претходном периоду и трудићемо се да обезбиједимо бољи живот нашим грађанима“,  нагласио је Достић захваљујући се свим грађанима Фоче и члановима СДС-а који су подржали кандидата за начелника општине, Вукана Станковића и ову странку.

Предсједник Општинског одбора ДЕМОС-а Фоча Споменко Стојановић истакао је да је ова странка задовољна оствареним изборним резултатом који је показао да су трећа партија по снази и подршци грађана у Фочи, послије СНСД-а и СДС-а.

„Тај резултат нам гарантује три одборничка мјеста у локалном парламенту. Као партија нисмо имали свог кандидата за начелника, опредијелили смо се да подржимо Милaна Вукадиновића, не умањујући квалитет ни другог кандидата, пошто се радило о два млада електроинжењера. Вукадиновића смо подржали јер долази из највеће политичке партије која је на власти на републичком нивоу, и сматрамо да нам је потребан начелник који ће у наредном периоду имати што бољу комуникацију са Владом Републике Српске, јер сви велики, значајнији пројекти су неоствариви ако немамо сарадњу са Владом“, рекао је Стојановић.

Са три одборника у локалном парламнету фочански ДЕМОС биће дио скупштинске већине.

„Тражићемо од новог начелника да се његов кабинет подмлади, да буде што више младих људи у његовом окружењу, што се тиче првих позиција начелника општинских одјељења, као и директора предузећа и установа”, истакао је први човјек фочанског ДЕМОС-а.

Стојановић се захвалио грађанима Фоче на указаном повјерењу наводећи да ће ова странка настојати да повјерење и подршку оправда у наредне четири године.

У Општинском одбору ДНС-а Фоча задовољни су оствареним резултатом на локалним изборима.  Ова странка освојила је десет одсто гласова и тренутно су јој сигурна два одборничка мјеста.

Предсједник фочанског ДНС-а Гордан Мастило каже да је ова странка освојила више од 900 гласова, те да остају гласови путем одсуства, мобилног и ковид тима.

„Наша пројекција је била много мања и то претпостављајући да ће на изборе изаћи 11 хиљада грађана. С обзиром на то да је изашло око 9,5 хиљада не можемо бити незадовољни јер су то два одборничка мандата, а могућ је и трећи“, навео је Мастило.

Он је додао да ће о будућем дјеловању ДНС-а у фочанском парламанту одлучивати органи странке. Најавио је да ће се, након саопштавања коначних резултата, састати Предсједништво Општинског одбора које ће донијети одлуку о начину дјеловања у скупштини, напоменувши да то неће зависити само од њих, већ и од става других политичких субјеката.

Резултатом су задовољни и у Општинском одбору Социјалистичке партије Српске – „Будућност Српске“.

Као недавно основана партија освојили су седам одсто гласова, што им, према још непотпуним резултатима, гарантује два одборника у будућем локалном парламенту.

„Задовољни смо оствареним резултатом, наше будуће дјеловање наставићемо са досадашњим коалиционим парнерима“, рекла је Снежана Голијанин, носилац одборничке листе. 

Социјалистичка партија освојила је нешто више од шест одсто гласова и за сада има сигуран један мандат.

У овој странци кажу да су задовољни уласком у локални парламент, али не и бројем одборника.

„Наш циљ био је четири мандата па с обзиром на то сматрамо да смо постигли половичан резултат од задатог. Ми и даље остајемо на путу развоја наше општине и у том смислу дајемо пуну подршку изабраном начелнику и спремни смо да преузмемо дио извршне власти и будемо покретачи и носиоци свих будућих развојних пројеката које ћемо и сами кандидовати“, рекла је предсједник Општинског одбора СП Фоча Слађана Костовић Благојевић.

Странка Уједињена Српска први пут је изашла на локалне изборе. Освојила је 4,7 одсто одсто гласова, чиме је добила једно одборничко мјесто.

Предсједник Општинског одбора Уједињене Српске и будући одборник ове странке у Скупштини општине Фоча Мирослав Матовић захвалио се грађанима који су подржали њихову листу, као и свима који су учествовали у изборном процесу.

„Надали смо се бољем резултату, али не треба бити незадовољан. Ми ћемо се залагати да општина Фоча постигне бољи ниво у свим сегментима живота, а ми ћемо сигурно бити незаобилазан фактор у одлучивању и будућем саставу скупштинске већине“, поручио је Матовић.

Народни демократски покрет у Фочи је забиљежио пад у броју гласова у односу на претходне изборе.

Ова странка освојила је 4,5 одсто гласова, па ће имати једног одборника, а то је, према још непотпуним резултатима, Оливера Елез, предсједник Општинског одбора НДП-а Фоча.

„Наравно да нисмо задовољни, јер су нам резултати много лошији. У нашој странци десиле су се многе промјене, од смрти предсједника Здравка Крсмановића, што је вјероватно највише утицало на резултат, а заступали смо, ипак, умјеренију политику у односу на опозициону из 2016. Подржали смо кандидата /Милана Вукадиновића из СНСД-а/ за којег смо сматрали да можемо са њим сарађивати и наставићемо у том правцу“, рекла је Елезова.

Странка демократске акције освојила је у Фочи три одсто гласова и имаће једног одборника, бар према тренутним резултатима.

Предсједник Општинског одбора СДА Изет Спахић захвалио се грађанима, који су у ванредним околностима, узрокованим епидемијом вируса корона, изашли на изборе, а посебно се захвалио онима који су гласали за ту странку.

СДА очекује да да би након пребројавања свих гласова, у одсуству и поштом, могли поправити изборни резултат.

„Обавијештени смо од Фочака који живе у Америци да је велики број ускраћен за гласање зато што су коверте са гласачким листићима добијали након 15. новембра. Они су преко конзулата обавијестили ЦИК, не знамо какав ће она став заузети, али то је масовнија појава“, рекао је Спахић.

Спахић је навео да, имајући у виду слаб резултат који су остварили, нису у позицији да од њих зависи да ли ће бити дио скупштинске већине и извршне власти. Он је оцијенио да ће се о саставу скупштинске већине прије свега питати велике странке, које су добиле повјерење грађана и које ће, како је рекао, процијенити ко им је добар партнер.

На локалним изборима у Фочи право гласа искористило је 9.476 грађана.

За новог начелника општине изабран је кандидат СНСД-а Милан Вукадиновић који је освојио 57,6 одсто гласова, док је његов противкандидат из коалиције СДС-ПДП Вукан Станковић добио 42,4 одсто гласова.

Вукадиновић ће на мјесту начелника замијенити страначког колегу Радисава Машића.

Посљедњи текстови

Нови квар на далеководу Заваит

Због квара на далеководу који електричном енергијом напаја подручје Заваита, мјештани тог фочанског села понову су без електричне енергије.

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...