Насловна Друштво Учитељскa школa у Фочи- давала знање и васпитање, учила поштовању

Учитељскa школa у Фочи- давала знање и васпитање, учила поштовању

25.3 C
Foča

Некадашњи ученици Учитељске школе “Иво Лола Рибар” из Фоче, који живе широм планете, окупили су се данас у Основној школи “Свети Сава” на већ традиционалној мајској прозивци, да би још једном евоцирали успомене на ђачке дане у овој по много чему посебној школи, која је важила за једну од најјачих такве врсте у бившој Југославији.

Учитељска школа у Фочи основана је 1960. и радила је до 1972. године, а похађали су је ђаци из свих крајева бивше Југославије, највише из БиХ, Црне Горе и Србије.

Школа је била препознатљива по изузетно квалитетном наставном кадру, којег су уз домаће чинили и професори са стране, по оштрој дисциплини, али и богатим ваннаставним активностима.

Остала је прича да је Учитељску школу у Фочи било теже завршити него факултет.

Рогатичанин Марко Миличевић, након Учитељске школе, завршио је Факултет политичких наука и већину радног вијека провео је у Лазаревцу као директор и главни и одговорни уредник Радија Лазаревац.

“Учитељска школа у Фочи дала је такво знање за оне који су наставили факултет довољно је да само књигу прелистају и да им је сигурна седмица. Професори су били дивни, школа је дала доста квалитетних кадрова, дала је знање”, каже Миличевић.

Захваљујући бројним музичким и спортским секцијама, Учитељска школа имала је велики друштвени значај за Фочу и може се рећи да је препородила спортски и културни живот у овом граду.   

Бивши ђаци ове школе наводе да се тада уз образовање и васпитавало, а учитељи су били много више од учитеља. У селима у којима су радили били су и љекари и ветеринари, правници и судије- носиоци друштвеног живота.

Петар Скакавац из Никшића завршио је Учитељску школу у Фочи 1970. године и читав радни вијек провео је као учитељ.

Присјећајући се својих професора из Фоче, а посебно му је у осјећању остао професор српског језика Илија Крунић, истиче да су били строги, али правични, и веома дисциплиновани, па се никада није могло десити да закасне на час.

Такав приступ и њима су усадили, па је и он гдје год је радио примијењивао све што је од својих професора научио.

“Радио сам и по сеоским школама, учитељи су тада били цијењени, поштовали су их и родитељи и ученици, међутим, данас је најтеже са родитељима. Са дјецом је дивно радити, само данас је тешко радити са родитељима”, каже Скакавац.

Фочак Момир Поповић, након Учитељске школе, као истакнути спортиста- фудбалер “Сутјеске” и атлетичар, завршио је Факултет физичке културе у Београду, а запослење је нашао у Средњој техничкој школи у Чачку.

У тој школи радио је четири деценије, све до пензије, и у више наврата је награђиван као најбољи професор физичког васпитања у Чачку.

Истиче да за сва та признања велику захвалност дугује, како каже, изврсним професорима Учитељске школе у Фочи, који су га одлично научили педагошку групу предмета- психологију, педагогију, методику.

“Професорка Обућина, професори Коро, Чижек и други били су вансеријски. Не потцјењујем ни садашњу просвјету, професоре, ђаке, родитеље, али је велика разлика. Била је дисциплина, али прије свега поштовање и васпитање”, каже Поповић.

Уз домаће, највише ђака било је из Црне Горе, међу њима и Десанка Јусуфовић, која је као просвјетни радник успјешно радила и у Шведској, гдје тренутно ужива у заслуженој пензији.

“Радила сам у Шведској прво као преводилац, а затим као педагог матерњег језика у обдаништима, што је помогло да дјеца са наших простора брже науче језик, да се осјећају сигурно. Упоређујући са шведским, моја лична оцјена је да је наше образовање квалитетније”, рекла је Јусуфовићева.

У иностранству је, тачније у Њемачкој, пензију као просвјетни радник стекла и Божана Тодоровић из Братунца. Након Учитељске школе у Фочи, завршила је Педагошку акaдемију у Тузли.

“Као таква, могла сам да добијем посао као просвјетни радник у Њемачкој, јер сам знала њемачки језик. Тамо сам радила 32 и по године као просвјетни радник и тамо остварила пензију”, каже Тодоровићева.

Некадашњи професор педагогије и психологије у Учитељској школи у Фочи Мирјана Јовичић напомиње да је ова школа давала квалитетно образовање и васпитање, за које каже да се у међувремену негдје изгубило.

“Какав је процес образовања данас, тешко је говорити, јер у свему што се дешава у свијету и код нас образовање и васпитање није могло остати недирнуто. Дјеца су најмање крива, једноставно они су резултат онога што ми тражимо од њих, а чини ми се да се задњих година врло мало тражи. Помињу се ђачка права- никада се ђачка права нису тражила прије завршавања обавеза, а сада је то изгледа правило”, упозорава Јовичићева.

Посљедњи текстови

Унаприједити саобраћајну инфраструктуру, проширити капацитете Медицинског факултета

Унапређење саобраћајне инфраструктуре на подручју Фоче, градња новог студентског павиљона и новог објекта овдашњег Регионалног центра Института за јавно здравство РС, капитални...

Уједињена Српска: Чврста подршка институцијама Републике Српске

Уједињена Српска чврсто стоји у одбрани институција Републике Српске, било да је ријеч о предсједнику Републике, о другим институцијама или питању њене...

Помен за погинуле хероје на Кобиљачи

На данашњи дан 1995. године, у рејону Кобиљаче на Трескавици погинуло је 13 бораца Војске Републике Српске. Својим херојством и пожртвованошћу уткали...

Сутјеска дочекује Фамос

У заосталој утакмици седмог кола Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске данас дочекују Фамос из Источне Илиџе. Са 10...

Више приградских насеља и села сутра без струје

Више приградских насеља и села на подручју општине Фоча сутра ће бити без напајања електричном енергијом, због радова у Електропреносовој трафостаници.

Срђан Драшковић изабран за новог предсједника ОО Уједињене Српске

Срђан Драшковић изабран је за предсједника Општинског одбора Уједињене Српске у Фочи. На изборној скупштини Одбора истакнуто је да ће у фокусу...

Фоча: Усвојена Резолуција о заштити и неповредивости права Српске

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили резолуцију у којој се изражава подршка институцијама Републике Српске у борби за заштиту надлежности Републике...

СО Фоча: Проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“ са којих се Фоча снабдијева...

Усвојен Извјештај о извршењу Буџета за прву половину 2023.

Извјештај о извршењу Буџета Општине Фоча за прву половину ове године усвојен је на данашњој сједници локалног парламента. За овај документ гласало...

Сјећање на српске јунаке страдале на Трескавици

Код Централног споменика погинулим борцима и цивилима сутра ће бити служен парастос за припаднике Војске Републике Српске који су погинули 4. октобра...