Насловна Друштво Уједињени кад је најпотребније: УБ Фоча захвална донаторима

Уједињени кад је најпотребније: УБ Фоча захвална донаторима

14 C
Foča

Да је солидарност у тешким временима кључна како бисмо се заједно изборили са изазовима са којима се суочавамо показало се на примјеру Универзитетске болнице Фоча, којој су од почетка пандемије вируса корона стигле донације уз помоћ којих је ова здравствена установа успјела да одоли борби са невидљивим непријатељем са којим је суочено цијело човјечанство. На адресу болнице тридесетак донатора из Фоче, широм Српске и БиХ, послали су помоћ вриједну око 300.000 марака уз помоћ којих је осавремењена лабораторија за тестирање на ковид 19, набављена вриједна медицинска и заштитна опрема и створени квалитетни услови за лијечење пацијената и заштиту здравља становништва у источном дијелу Српске.

На самом почетку епидемије вируса корона међу првим донаторима у Фочи издвојила се фочанска филијала Нове банке која је Универзитетској болници, поред новчане донације, понудила сваку врсту помоћи за којом се указала потреба.

-Осјетили смо потребу да помогнемо и да ту иницијативу проширимо и на друге. Тако да смо били пионири и колико толико помогли нашој болници да одговори изазовима-рекао је замјеник директора банке, Огњен Березовски.

Путем хуманости наставило је и Шумско газдинство „Маглић“ Фоча.

 -Као јавно прердузеће имали смо и потребу и обавезу да подржимо болницу у тешком периоду. То смо и урадили на корист свих наших суграђана међу којима су и наши запослени радници-рекао је директор газдинства, Споменко Стојановић.

У јачање здравства ујединили су се и фочански предузетници. Међу њима и директор предузећа „Техноградња“ Саво Миловановић.

-Можда је ово само почетак помоћи болници, јер се још увијек суочавамо са борбом против вируса. Подршку треба наставити, јер ако буде велики круг људи који помажу, нешто ћемо и направити-истакао је Миловановић.

Позиву за помоћ болници одазвао се Меџлис Исламске заједнице у Фочи. У тешким временима потребни смо једни другима, ставити се на располагање и залагати за добро свих нас, каже главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Фочи, Миралем Хоџић.

-Притекли смо у помоћ колико смо могли, сви можемо и морамо више. Знајући шта нам слиједи одазвали смо се акцији подршке. Увијек ћемо бити на располагању болници и цијелој локалној заједници-поручио је Хоџић.

Број институција, предузећа и појединаца, који су се одазвали позиву Општинског штаба за ванредне ситуације за помоћ болници у Фочи, говори да је заједништво снага која свима може помоћи, рекао је начелник Општине Радисав Машић.

-У тренутку када смо се суочили са пандемијом вуруса, који је за нас све непознаница, нисмо сумњали да ће акција коју смо иницирали успјети. Захвални смо људима на хуманости и доброти. Ово је велика нада за све нас и будуће генерације и примјер који из Фоче може свима у окружењу да послужи- рекао је Машић.

На списку хуманиста, поред привредних субјеката и институција из Фоче, нашле су се локалне заједнице регије Горње Подриње, републичка удружења мљекара и повртара, Влада РС и Европска унија, те појединци и спортске кладионице широм БиХ. Удруженим снагама прикупили су близу 300.000 марака и опрему путем којих је Универзитетска болница у Фочи успјела да обезбиједи квалитетне услове за лијечење пацијената, очување здравља становништва и изнесе терет у борби против пандемије вируса корона.

-Око осамдесет одсто новчаних средстава искориштено је у потпуности, направљена је квалитетна савремена лабораторија, набављена сва неопходна медицинска и заштитна опрема, све оно што је било потребно. Као одговорни људи водили смо рачуна да све буде искориштено на најбољи начин и да је све транспарентно. Овакве акције у којима људи моментално прискоче у помоћ помажу нам , не само материјално, већ и морално да истрајемо у борби која није нимало лака, ни особљу, ни нашим суграђанима, поготово не онима који су обољели и воде озбиљну битку за свој живот- истакао је директор Болнице, Радмил Марић.

За донаторе из Фоче руководство Болнице организовало је синоћ симболично вече захвалности не којем су им уручена признања за помоћ и подршку.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...