Насловна Хроника У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

6.2 C
Foča

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти период прошле године, док је смањен број кривичних дјела, истакнуто је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада ове Управе у протеклом мјесецу.

Са прошлогодишњих 35 број саобраћајних незгода у августу повећан је на 51. У укупном броју саобраћајних незгода лакше повреде задобила су три лица, док је теже повријеђено шест особа.

-Најчешћи узрок је неприлагођена брзина и због тога биљежимо 17 саобраћајних незгода, док су остали случајеви везани за одстојање и вожњу уназад-рекао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић.  

Протекли мјесец обиљежила је појачана контрола саобраћаја која је резултирала евидентирањем 1.949 прекршаја из те области, што је повећање за 45 процената.

-Из саобраћаја је искључено 21 возило и то је за 61 одсто више у односу на исти период прошле године. Искључена су 183 возача, од којих 112 због вожње под дејством алкохола и 63 због управљања возилом под дејством дрога или одбијања на тестирање-рекао је Крунић.

Јавни ред и мир нарушен је 41 пут, а полиција је забиљежила 44 прекршаја, 27 више него у августу прошле године.  

-До пораста укупног броја прекршаја јавног реда и мира дошло је највише због евидентираних прекршаја који се односе на конзумирање опојних дрога, јер је полиција имала појачане активности на откривању ових прекршаја. Пораст су условили и прекршаји који се односе на вријеђање и ометање државних органа у вршењу дужности-истакао је Крунић.

У августу је евидентирано 19 кривичних дјела, у односу на прошлогодишњих 20. Према структури највише кривичних дјела је из области општег криминалитета, њих 15, док су четири из области привредног криминалитета, каже начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић.

-Издваја се кривично дјело тешке крађе гдје су гостима рафтинг кампа, држављанима Србије, украдени мобилни телефони, ручни сатови, парфеми, дрон и новац. Брзом интервенцијом службеника Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча утврђен је идентитет једног од починилаца кривичног дјела. Извршилац је лоциран и пронађен је један дио отуђених предмета, што је резултирало расвјетљавање тешке крађе-рекао је Томовић.

На конференцији за новинаре истакнуто је да је стање безбједности на подручју које покрива Полицијска управа Фоча задовољавајуће.

-Полицијски службеници током августа су предузели низ превентивних и репресивних акција с циљем очувања повољног стања безбједности. У томе смо успјели и током туристичке сезоне није било прекршаја, кривичних дјела и саобраћајних несрећа са најтежим посљедицама-рекао је начелник ПУ Фоча Велимир Костовић.

Полиција је апеловала на грађане да се придржавају мјера заштите од ширења вируса корона које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...