Насловна Друштво У недјељу парастос за јошаничке мученике

У недјељу парастос за јошаничке мученике

1.2 C
Foča

Помен парастос за 73 српскa цивила и борца из фочанске мјесне заједнице Јошаница, који су погинули у посљедњем рату, међу којима је 56 звјерски убијено на Никољдан, 1992. године, биће служен у недјељу, 30. маја код споменика у јошаничком засеоку Хоџићи, најављено је из Борачке организације Фоча.

Борачка организација подсјећа да је злочин, који је у Јошаници починила муслиманска војска из Горажда, најмасовније страдање српског становништва Горњег Подриња у посљедњем рату, за које још нико није одговарао, иако су кривци и актери познати Тужилаштву за ратне злочине БиХ.

Муслимански војници су на Никољдан, 19. децембра 1992. ушли у залеђе српских положаја са јасним циљем и јасном наредбом, како је то потврдио и један од заробљених муслиманских војника, да нико од мјештана Јошанице, па чак ни дјеца, не смију да остану живи.

На кућном прагу, на дан када је требало да прославе крсну славу, масакрирано је 56 Срба, међу њима 21 жена, као и троје дјеце – Драгана Вишњић од 10 година, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен убијени су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дједом Вукадином /64/.

Страдала је и породица Данкине мајке Зоре Вишњић.

Убијени су Зора од 22 године, њена двије године старија сестра Ранка, брат Влатко од 20 година, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /68/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

У нападу је учествовало око 600 припадника такозване Армије РБиХ, у 10 група распоређених на 10 јошаничких заселака, које су сравнили са земљом.

Познати су наредбодавци из ратног предсједништва општине Горажде и војног врха такозване Армије РБиХ, као и непосредни командири јединица на терену, али се на подизање оптужница још чека.

У селу Хоџићи, на имању Вишњића у близини споменика, при самом крају је градња цркве, која се подиже у знак вјечног сјећања на јошаничке мученике.

Завршени су и унутрашњи радови и постављен дрвени оквир за иконостас, а остало је још само да се поставе иконе, које су у фази израде.

Обиљежавање годишњице страдања традиционално се одржава у мају поводом Љетног Никољдана, а црква је понијела име светих Ћирила и Методија, који се, такође, прослављају у мају.

Помен парастос, поводом 29. годишњице страдања јошаничких Срба, биће служен  код споменика у 12.00 часова.

Посљедњи текстови

Позив за предузећа и незапослене особе за учешће у прекограничном пројекту запошљавања

Привредна комора Федерације БиХ, са партнерима Центром за едукацију и подизање свијести о потреби повећања енергетске ефикасности-ЕНЕРГИС и Регионалном Привредном комором Ужице,...

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције ТЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...