Насловна Култура У петак позоришна представа о Милунки Савић

У петак позоришна представа о Милунки Савић

28 C
Foča

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан нови покрет“.

Овај вишеструко награђивани комад је својеврсна исповијест српске хероине, једине жене у свијету одликоване француским орденом – Ратним крстом са златном палмом, Милунке Савић.

Монодрама је настала према тексту глумице Весне Станковић, која је стални члан Југословенског драмског позоришта и оснивач „Балкан нови покрет“ театра.

Режију потписује Петар Станојловић.

Прича почиње од Милункиних дјевојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривница са двије сестре, родитељима и болешљивим братом.

Цијелог живота има изразиту потребу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази умјесто брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић.

Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањена и њена тајна се открива.

Војска стаје уз њу; иако је у супротностима са војним правилима задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута, у седам година ратовања добија чак 12 медаља, а послије демобилизације рађа дјевојчицу, усваја још три кћерке и више од тридесеторо дјеце храни, подиже, школује…

Послије рата радила је као чистачица у банци, па у њеној исповијести стоји све о животу који је прошла – од пушке до метле.

Из Градског позоришта Фоча напомињу да осим пунољетне публике, представу могу гледати и ученици виших разреда основних школа и средњошколци.

Карте по цијени 3 КМ могу се купити радним данима од 7,00 до 15,00 часова у Музеју Старе Херцеговине.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...