Насловна Хроника У пет полицијских акција заплијењена дрога, цигарете и сузбијене преваре путем интернета

У пет полицијских акција заплијењена дрога, цигарете и сузбијене преваре путем интернета

0 C
Foča

Припадници ПУ Фоча, од почетка године, успјешно су реализовали пет оперативних акција које су за циљ имале откривање и документовање кривичних дјела из области злоупотреба опојних дрога, прање новца и преваре и шверц цигарета. Током ових акција, од којих су четири биле локалног и једна међународног карактера, ухапшено је и процесурирано више лица, заплијењене веће количине дроге и цигарета, истакнуто је на прес конференцији ове Управе на којој су представљени резултати рада за протеклих шест  мјесеци. Стање безбједности оцијењено је повољним.

Од почетка године ПУ Фоча ставила је акценат на сузбијање злоупотребе опојних дрога, шверц цигарета и сузбијање кладионичарских превара путем интернета. Само у оперативним акцијама „Дојаве“, „Никотин“ и „Сутјеска“, полиција је пресјекла шверц већих количина дроге и цигарета и задала озбиљан ударац лицима која се баве кладионичарским преварама путем интернета.

Пет реализованих акција резултат су доброг, оперативног рада на терену и сарадње са другим полицијским органима и агенцијама, рекао је Душко Томовић, начелник Одјељења крим полиције ПУ Фоча истичући да је у једној од оперативних акција међународног карактера полиција открила већу количину новца стеченог путем превара и процесурирала починиоце.

-Ради се о акцији кодног назива „Дојаве“ гдје је противправна имовинска корист причињена извршењем кривичних дјела прање новца и преваре око 116.000 евра, од стране два лица која су процесуирана и против њих је поднесен извејштај надлежном тужилаштву. Против тих лица спроводи се и финансијска истрага. У оперативној акцији „Никотин“ заплијенили смо већу количину цигарета, у вриједности око 170.000 марака, а осумњичени је процесуиран. За нас најзначајнија је акција “Сутјеска“ , током које смо лишили слободе шест лица из Сарајева код којих је пронађена већа количина марихуане, око 35 килограма, до сада једна од највећих запљена на нашем подручју-истакао је Томовић.

На подручју шест општина које су у надлежности ПУ Фоча, у периоду од јануара до јуна, почињено је 110 кривичних дјела, идентично као и лани. Полиција је задржала висок степен укупне расвијетљености кривичних дјела, чак 90 одсто, док је по непознатом починиоцу расвијетљеност 55 процената.

-Највећи број дјела је из области општег криминалитета – 90, 13 кривичних дјела је из привредног криминалитета, пет је злоупотреба опојних дрога и два дјела су из области безбједности саобраћаја. Највећи број дјела почињен је на територији општине Фоча – 56, у Вишеграду 22, 12 у Рудом, девет у Новом Горажду, осам у Чајничу и три у Калиновику-навео је Томовић.

На подручју фочанске ПУ у првој половини године нису забиљежена разбојништва, тешке крађе, убиства нити дјела која би за посљедицу имала веће узнемирење јавности.

Јавни ред и мир нарушен је 154 пута, 70 одсто више него лани, када је забиљежено 89 прекршаја из те области. Повећање је забиљежено највише током мјесеци када је у Српској на снази било ванредно стање због ситуације изазване епидемијом вируса корона.

Са друге стране, полиција биљежи пад саобраћајних незгода за 25 одсто у односу на прошлу годину. За шест мјесеци 2020.године догодило се 106 саобраћајки, док је лани евидентирано 140. Нема смртно страдалих лица, а мањи је и број тешко повријеђених.

Према ријечима начелника Велимира Костовића,током јула и августа ПУ Фоча активно је укључена у кампању МУП-а Српске „Вози опрезно, путуј безбједно“ у оквиру које ће спровести низ превентивних и репресивних активности.

-Апеловао бих да возачи поштују саобраћајну сигнализацију и прилагоде брзину кретања условима и стању на путу, посебно на дионицама Рогој-Фоча, Вратар-Пријеђел, Вишеград-Вардиште и Копачи-Устипрача, све у циљу заштите себе и других учесника у саобраћају-апеловао је Костовић.

На подручју Полицијске управе Фоча биљежи се и побољшање у области илегалних миграција јер полицијски службеници редовно предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом. Нису забиљежена кривична дјела почињена од стране миграната нити према њима.

Полиција је активно укључена и у спровођење свих епидемиолошких мјера у циљу сузбијања вируса корона. Због сталног присуства на терену, два полицијска службеника заражена су вирусом, док је 13 полицајаца тренутно у кућној изолацији.

Последњи текстови

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...

Анкетирање пољопривредних газдинстава

Републички завод за статистику вршиће од 1. до 15. децембра 2020. године, на подручју општине Фоча, као и на територији цијеле Републике...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас је почео четрдесетодневни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом - Божићу. Припрема...