Насловна Друштво У суботу 30 година од злочина у Јабуци

У суботу 30 година од злочина у Јабуци

22.3 C
Foča

На гробљу Божовац у Фочи у суботу, 23. јула, биће обиљежено 30 година од стравичног злочина у фочанској Јабуци у којем су припадници муслиманске војске из Горажда на кућном прагу убили 43 српска мјештанина.

На овом гробљу, гдје су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, у 11.00 часова биће служен помен, а родбина страдалих и општинске делегације прислужиће свијеће и положити цвијеће, најављено је из Организационог одбора.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату, а за које починиоци и наредбодавци још нису изведени пред лице правде.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Православна Црква Преображења Господњег је минирана и до темеља срушена, а обновљена је прилозима вјерника 2005. године.

Осим једном у години, 19. августа, када се на црквеном сабору окупе некадашњи мјештани, у цркву готово да нема ко да дође.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...