Насловна Друштво У Фочи велики одзив за потписивање петиције

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

18.6 C
Foča

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина грађана. На штанду који је постављен на градском тргу Фочаци у великом броју долазе и пружају подршку одбацивању антицивилизацијске одлуке одлазећег високог представника која, између осталог, крши основна људска права.

Свој потпис против Инцкове наметнуте одлуке о забрани негирања геноцида и величања ратних злочинаца ставио је и Сретен Живковић из Плужина у Црној Гори како би каже, вођен сопственим искуством, браћи пружио подршку у борби против међународног протектората.

-Јер сам за то да не треба хероје који су бранили српски народ газити и стављати под ноге, као ни народ који се из мука и невоље борио за слободу, да би сачувао своју кућу, поријекло, своју дјецу. То све ради Запад, а нажалост и наши послушници у Црној Гори исто то раде-сматра Живковић.

Фочаци, који су подржали петицију, поручују да им мотив није негирање жртава већ очување права на слободу мишљења и говора, те очување жртвама извојеване Републике Српске, највећег постигнућа српског народа послије Првог свјетског рата.

-Ми нисмо жељели ни рат деведесетих, а добили смо га, гурнули су нас у погибију. Свима нама је то био велики стрес и патња, камоли људима који су изгубили ближње, којима је све изгорјело и који су остали без ичега-каже Соња Пјевић.

-Наметање одлука није пожељно ни добро, противимо се томе и сматрамо да има довољно компетентних људи у БиХ и у Републици Српској који могу да донесу одлуке на који начин ће се живјети у управљати овим просторима-сматра Раденка Срндовић.

-Обавезно треба потписати петицију, доста је наметања и хаоса, двадесет пет година живимо као у џунгли, не знамо ни гдје живимо. Натјерају нас прво у ровове, послије изгубимо и животе и посао и здравље и данас нас опет тјерају да прихватамо неистине-поручују Фочаци.

Потписивање петиције на фочанском Тргу краља Петра организовали су Удружење ратних војних инвалида, Борачка и Организација породица погинулих бораца уз подршку локалне управе. Планирано је да прикупљање потписа траје до 5. августа.

Посљедњи текстови

На спорстком терену у Миљевини постављени рефлектори и трибине

Напорима младих из Миљевине и Удружења грађана Миљевина на спортском терену Основне школе „Свети Сава“ у овом насељу постављени су рефлектори. 

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...