Насловна Друштво У Фочи за девет дана 36 новозаражених- Штаб појачава контроле

У Фочи за девет дана 36 новозаражених- Штаб појачава контроле

12.9 C
Foča

Општински штаб за ванредне ситуације у Фочи донио је данас више мјера којима ће се појачати инспекцијска и полицијска контрола поштовања епидемиолошких мјера, посебно у угоститељским објектима , трговинским и другим радњама, а због повећаног броја позитивних на вирус корона у овој општини у којој је од почетка септембра забиљежено 36 новозаражених.

На Штабу је речено да је у Фочи тренутно на вирус корона позитивно 60 особа, а до сада се опоравило 110 заражених, те да забрињава висок проценат заражености од 42 одсто у односу на број тестираних у посљедњих десетак дана.

Под здравственим надзором је 158 особа, а на лијечењу у Универзитетској болници су 22 пацијента са тежом упалом плућа, од којих је троје на респиратору.

Посебно је наглашено да су приватна славља у угоститељским објектима, попут рођендана, свадби, крштења, на којима није поштована мјера ограничења до 50 особа, допринијела ширењу заразе.

Након једног таквог славља, на којем је била једна особа за коју је тестирањем касније утврђено да је позитивна на вирус корона, 68 ученика Средњошколског центра стављено је у кућну изолацију.

Све ово говори о неодговорном понашању грађана, који нису свјесни колико је ситуација озбиљна, речено је на сједници Штаба.

Директор Дома дравља Мирослав Ристановић наводи да је од 1. до 9. септембра од 86 тестираних 36 било позитивно.

„Јавна окупљања је потребно свести на најмању могућу мјеру, да се носи маска, држи дистанца. Оно што је најважније, наша епидемиолошка служба је дошла до сазнања да је у посљедњих двадесетак дана присутно све више прослава, што се мора свести на најмању могућу мјеру“, упозорио је Ристановић.

На сасатанку Штаба је истакнуто да инспекција и полиција неће више толерисати кршење мјера и да ће се свако непоштовање оштро кажњавати.

Начелник општине Радисав Машић каже да је ситуација погоршана и забрињавајућа.

„Полиција ће данас обићи све угоститељске објекте и упозорити власнике да су дужни да поштују досљедно све мјере. Поред тога, све власнике смо обавезали да су дужни да надлежној инспекцији пријаве забаве, које се организују у њиховима објектима, што ће се контролисати, а за све који не буду пријавили забаве и не буду поштовали мјере изрећи ће се оштре санкције“, рекао је Машић.

Он је навео да ће инспекција обићи и трговинске и све друге радње, у којима је примјећено да се не поштују мјере, и упозорити власнике.

Штаб је обавезао љекаре епидемиологе да обиђу све школе и одрже предавања за ученике и наставнике да би им се скренула пажња на опаснот од епидемије, те које је мјере потребно предузети да би се ширење вируса спријечило.

Епидемиолошка служба Дома здравља обавезана је да свакодневно Штабу подноси извјештаје о епидемиолошкој ситуацији.

Цивилна заштита вршиће дезинфекцију стамбених објеката у којима има позитивних, а улице ће се редовно прати, као и простори испред Болнице, Дома здравља и пијаца.

Штаб је позвао грађане да избјегавају веће скупове и да поштују све мјере, упозоривши да долазе сезона грипа и зимско вријеме, што ће додатно отежати епидемиолошку ситуацију.

Последњи текстови

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...

Дио насеља Брод на Дрини сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже у насељу Брод на Дрини, сутра ће у периоду од 09.00 до 15.00 часова, без струје бити потрошачи...

Сахрањен Душан Вуковић, дугогодишњи радник Центра за културу и информисање

Дугогодишњи радник Центра за културу и информисање, Душан Вуковић, сахрањен је данас на гробљу у Јошаници. Вуковић је, након...

У Фочи пооштрене мјере заштите од вируса корона

Штаб за ванредне ситуације општине Фоча пооштрио је постојеће мјере заштите од вируса корона, забранивши масовна окупљања средњошколаца и ученика основних школа...