Насловна Култура У Фочи изложба о краљици Драги Обреновић

У Фочи изложба о краљици Драги Обреновић

11.6 C
Foča

Изложба Музеја рудничко-таковског краја „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“, коју прати богат изложбени каталог, биће отворена  у понедјељак, 25. октобра, у 19,00 часова у галерији Музеја Старе Херцеговине.

 „Живот лијепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб дјевојачких снова, рано постаје удовица и послије смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за пријевремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је  крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи у филм, роман или изложбу“, саопштено је из Музеја Старе Херцеговине.

Како се додаје у саопштењу, Музеј рудничко-таковског краја, посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги, која је промијенила српску историјску сцену. Као нијеми посматрачи историје, задатак аутора је био да као и увијек представе чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши прије свега тужан историјски моменат Мајског преврата али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – њихова суграђанка краљица Драга.

Изложба „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“ биће доступна посјетиоцима до 1. децембра.

У уторак 26. октобра, у 13,00  часова у галерији фочанског музеја  биће представљен V и VI том стручне публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.