Насловна Друштво У Фочи пооштрене мјере заштите од вируса корона

У Фочи пооштрене мјере заштите од вируса корона

5.8 C
Foča

Штаб за ванредне ситуације општине Фоча пооштрио је постојеће мјере заштите од вируса корона, забранивши масовна окупљања средњошколаца и ученика основних школа у угоститељским и јавним објектима, попут прослава рођендана и других славља, која се морају одложити до побољшања епидемиолошке ситуације.

Кризни штаб је задужио инспекцију да обиђе локале и да сваком појединачно, на основу величине простора, изда рјешење о максималном броју гостију.

На данашњем састанку Штаба, којем су присуствовали и директори обје основне школе, Средњошколског центра и Вртића „Чика Јова Змај“, истакнуто је да је стање и даље врло сложено, те да су тренутно у Фочи 82 лица позитивна на вирус корона.

Упозорено је да су прославе рођендана и друга окупљања на којима се не поштује ограничење до 50 особа, те непријављивање контаката и непоштовање изолације главни узрочници ширења заразе.

Начелник општине Радисав Машић каже да је на подручју регије Стара Херцеговина најтеже стање у Фочи.

„Пооштрили смо постојеће мјере до даљњег, да пробамо смирити ситуацију. Долази нам јесен, период када се више борави у затвореном и због тога смо обавезали инспекције да у свим угоститељским објектима, у складу са прописаним стандардима, кажу колико који објекат у затвореном простору може да има гостију. Сви који не буду поштовали то рјешење биће кажњени“, рекао је Машић.

У Вртићу „Чика Јова Змај“ и у ОШ „Свети Сава“ није било заражене дјеце ни наставног особља. У изолацији је 12 ученика ОШ „Свети Сава“, која имају у породицама заражене чланове.

У ОШ „Веселин Маслеша“ двоје дјеце је било заражено, али прије почетка школе, па нису долазила у контакт са другим ђацима.

У овој школи на вирус корона позитиван је један асистент у настави, због чега су 11 ученика и једна учитељица у изолацији, као и пет ученика због породичних контаката. 

Најтеже стање је у Средњошколском центру Фоча гдје је тренутно пет ученика позитивно и један професор, а показало се да је до ширења вируса дошло након рођенданских забава у угоститељским објектима којима је присуствовао велики број ученика.   

Директор Средњошколског центра Крсто Ивановић апеловао је да родитељи скрену пажњу дјеци да не присуствују масовним окупљањима.

„Дјеца као дјеца, средњошколски узраст је критичан период у одрастању, воле да изађу, да се друже, а ми као старији, образованији, као родитељи морамо да утичемо на њих да се стрпе док не прође вирус.  Ако велики број ученика изађе на једно мјесто, па су из више одјељења, онда сви морају у изолацију, што повлачи додатне мјере- онлајн наставу, тестирање и слично“, навео је Ивановић.

Он је упозорио родитеље да су одговорни за поштовање мјера изолације њихове дјеце.

У Универзитетској болници Фоча тренутно су смјештена 24 пацијента са тежом упалом плућа, од којих је један на респиратору.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...