Насловна Друштво У Челебићима се оснива монашка келија- будући женски манастир

У Челебићима се оснива монашка келија- будући женски манастир

8.3 C
Foča

Уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, у Челебићима код Фоче у току су припреме за оснивање монашке келије, као метоха манастира Вазнесења Господњег у Вардишту, а која би, како је замишљено, требало да прерасте у први манастир на подручју општине Фоча.

Монашка келија биће посвећена Светим праведним богородитељима Јоакиму и Ани, а њени конаци градиће се код челебићке Цркве Успења Пресвете Богородице.

Митрополија дабробосанска Српске православне цркве дала је благослов монахињи Минодори Ружић, која је прошле године дошла у Челебиће из Епархије банатске, а родом је из челебићког села Рајковићи, да организује припремне активности и прикупљање средстава за градњу.

Претходног викенда извршено је исколчавање парцеле, чему је присуствовао и митрополит дабробосански Хризостом, те вјерници који су спремни да, што радом, што новчаним средствима или грађевинским материјалом, помогну градњу будућег женског манастира.

Како је Радио Фочи потврдила монахиња Минодора, у току је израда пројектног рјешења, а како се очекује, градња би, уз Божију и помоћ вјерног народа, ускоро требало да почне, те да се до краја године излију темељи и доведе вода.

Доласком монахиње Минодоре у Челебиће, испуњен је један од два услова за оснивање монашке келије, односно манастира, а то је постојање сестринства.

Када буде испуњен други услов, а то је изградња конака, односно гостопримнице са келијама, тоалетима и пратећом инфраструктуром, моћи ће се рећи да је монашка келија на живописном платоу кањона Таре заживјела.

Очекује се да ће се сестринство овог метоха манастира Вазесења Господњег убрзо и увећати, да би временом монашка келија прерасла у манастир, што ће за читав фочански крај бити од великог значаја, поготово ако се има у виду да на подручју ове општине не постоји ниједан манастир.

Сви који желе да помогну градњу монашке келије у Челебићима могу то урадити уплатом новчаних средстава на рачун Митрополије дабробосанске у НЛБ Банци, број 562-012-81443528-04, са назнаком „За изградњу конака монашке келије у Челебићима“.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...