Насловна Друштво Фоторепортажа: Бајковито прољеће на Зеленгори

Фоторепортажа: Бајковито прољеће на Зеленгори

22.4 C
Foča

Фото: ПСД “Вучја стопа” Фоча

Чланови Планинарског спортског друштва “Вучја стопа” из Фоче недавно су организовали први овогодишњи поход на врхове и језера планинске љепотице Зеленгоре, а фотографије које су донијели са тог обиласка одузимају дах.

Зеленгорска пространства прошарана џеповима неотопљеног снијега у комбинацији са још увијек полузалеђеним језерима и атрактивним врховима, уз буђење природе и ницање цвијета шафрана испод снијега, задивили су и студенте из Италије који у Фочи студирају медицину, а који су се недавно придружили “Вучјој стопи”.

Предсједник “Вучје стопе” Огњен Матовић каже да је Зеленгора увијек лијепа, а да у ово доба године, када се топе сњегови, језера имају посебне боје које им дају мијешање леда, снијега и саме подлоге језера.

“Зеленгора има велики број врхова с којих се пружају погледи на њена језера, а овај пут одлучили смо се за врх Прутача на 1.813 метара изнад мора, с којег се савршено види Котланичко језеро”, каже Матовић.

Након обиласка Котланичког језера, планинари су се подијелили у двије групе- једна се попела на врх Зимомор /1.810 метара надморске висине/, док је друга група заобишла овај врх, да би се обје групе поново спојиле код Штиринског језера.

“Штиринско језеро је још увијек под ледом, а даље смо наставили ка Југовом и Орловачком језеру које смо такође обишли. Осим чланова друштва, у планинарској тури су учествовала и три студента из Италије који студирају на Медицинском факултету у Фочи, а који уз пријатно дружење нису крили одушевљење нашим природним љепотама”, наводи Матовић.

Учесници прољећног похода на Зеленгору препјешачили су 20 километара, при чему су савладали висинску разлику од 1.000 метара.

Он додаје да су њихови нови чланови из Италије на традиционалном првомајском дружењу “Вучје стопе” први пут пробали прасетини са сријемушом- дивљим луком, а да их осим планинарења привлачи и слободно пењање.

“Ми посједујемо велики број природних потенцијала, па планинарење није једина активност која привлачи студенте из Италије, што се показало и кроз редовне тренинге пењања. Тако су поред осталих студената и студенти из Италије испробали своје могућности у спортском пењању на природном пењалишту Озрен”, навео је Матовић.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...