Насловна Друштво Фото прича: Орловачко језеро скровиште од врелине

Фото прича: Орловачко језеро скровиште од врелине

-2.4 C
Foča

Било да је на снази жуто, наранџасто или црвено упозорење, планина је најбоље скровиште од врућине, а још када је са језером, онда је то прави избор у овим врелим данима када метеоролози биљеже најтоплије љето икада.

Зеленгора је чувена по својим ледничким језерима, по осам бисера, међу којима се као најсјајнији бисер издваја Орловачко језеро.

Угнијездило се на 1.430 метара изнад мора, а подно живописних планинских врхова Брегоча, Орловца, Стога и Љељена.

Орловачко језеро заједничко је благо Фоче и Калиновика, с обзиром да га пресијеца међуопштинска граница, а у саставу је Националног парка „Сутјеска“.

До језера се може стићи из више праваца, од Фоче, Гацка и Калиновика, макадамским путевима, који нису у баш најбољем стању, па је потребно труцкати се у облаку прашине око сат вожње, на шта се одмах заборавља након сусрета са овим зеленгорским оком.

Велике врућине овдје се сасвим другачије доживљавају, јер повјетарац је неуморан и пријатно расхлађује, а за додатно расхлађивање изузетно прија и купање у бистрој језерској води.

У паузи између купања, тешко је одољети а не обићи околне врхове, погодне за шетњу, док звук чактара и краве које пасу око језера говоре да се у оближњим катунима може пронаћи укусан планински сир и кајмак.

Осим у шатору, на Орловачком језеру може се преноћити у колиби Националног парка „Сутјеска“ или у приватном смјештају, а свакако да је од једнодневног излета пуно бољи избор одлучити се за ноћење када се већ потегне на тако тежак пут.

Посљедњи текстови

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...

Православна Нова година дочекана на Градском тргу

Уз топле напитке и музику са разгласа Фочаци су на Тргу краља Петра дочекали Нову годину по Јулијанском календару.

Дародавци из aуто-праонице „Славица“ пакетићима обрадовали фочанске малишане

Како би увеличали празничну атмосферу у Фочи и оживјели дух прославе Православне нове године, дародавци из Самоуслужне ауто-праонице „Славица“ синоћ су на...