Насловна Друштво Фото прича: Орловачко језеро скровиште од врелине

Фото прича: Орловачко језеро скровиште од врелине

17.8 C
Foča

Било да је на снази жуто, наранџасто или црвено упозорење, планина је најбоље скровиште од врућине, а још када је са језером, онда је то прави избор у овим врелим данима када метеоролози биљеже најтоплије љето икада.

Зеленгора је чувена по својим ледничким језерима, по осам бисера, међу којима се као најсјајнији бисер издваја Орловачко језеро.

Угнијездило се на 1.430 метара изнад мора, а подно живописних планинских врхова Брегоча, Орловца, Стога и Љељена.

Орловачко језеро заједничко је благо Фоче и Калиновика, с обзиром да га пресијеца међуопштинска граница, а у саставу је Националног парка „Сутјеска“.

До језера се може стићи из више праваца, од Фоче, Гацка и Калиновика, макадамским путевима, који нису у баш најбољем стању, па је потребно труцкати се у облаку прашине око сат вожње, на шта се одмах заборавља након сусрета са овим зеленгорским оком.

Велике врућине овдје се сасвим другачије доживљавају, јер повјетарац је неуморан и пријатно расхлађује, а за додатно расхлађивање изузетно прија и купање у бистрој језерској води.

У паузи између купања, тешко је одољети а не обићи околне врхове, погодне за шетњу, док звук чактара и краве које пасу око језера говоре да се у оближњим катунима може пронаћи укусан планински сир и кајмак.

Осим у шатору, на Орловачком језеру може се преноћити у колиби Националног парка „Сутјеска“ или у приватном смјештају, а свакако да је од једнодневног излета пуно бољи избор одлучити се за ноћење када се већ потегне на тако тежак пут.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...