Насловна Друштво Фочански вртић једини у Српској са признањем "пријатељ правилне исхране"

Фочански вртић једини у Српској са признањем “пријатељ правилне исхране”

15.9 C
Foča

Фочански Дјечији вртић “Чика Јова Змај” једина је предшколска установа у Републици Српској носилац признања  “пријатељ правилне исхране”, а надлежни су увјерени да ће задржати достигнути ниво у здравој исхрани дјеце.

Признање је добио у оквиру Иницијативе “Пријатељи правилне исхране” УНИЦЕФ-а, Министарства просвјете и културе и Института за јавно здравство Српске, а током шесте фазе пројекта још једном ће бити оцијењен и ресертификован.

Велику подршку иницијативи, која је почела 2014. године, пружа општина Фоча, а поводом њене шесте фазе представници Министарства, Института и Вртића данас су са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем договорили наставак сарадње.

Директор фочанског Вртића Слађана Владичић вјерује да ће посвећеним радом успјети да задрже признање “пријатељ здраве исхране”.

“На почетку је можда било извјесних отпора од стране дјеце и родитеља, али смо предузели разне активности едукације родитеља и особља, бројне радионице са дјецом гдје је најтеже било наговорити дјецу да пробају неке нове намирнице, неко ново поврће. Успјели смо и просто ова иницијатива је заживјела и нема јој краја, одржаваће се и даље, а родитељи то веома добро препознају и то је један велики плус у развоју и расту њихове дјеце”, навела је Владичићева.

Снежана Стојчић, начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање при Министарству просвјете и културе истиче да фочански вртић континуирано остварује све боље резултате.

Она је подсјетила да је Вртић „Чика Јова Змај“, када је иницијатива почела, био у мањем објекту, а да је сада у новом објекту са много бољим условима.

„Успоставили су добар партнерски однос са породицом, са заједницом- Домом здравља, факултетима, да би развили здраве животне стилове и дјеци омогућили правилан раст и развој“, рекла је Стојчићева.

Она је навела да су са начелником општине Миланом Вукадиновићем договорили наставак сарадње, јер, како је напоменула, здрава исхрана у вртићима изискује и финансијска улагања.

Стојчићева је рекла да је у Иницијативу „Пријатељ правилне исхране“ укључено 17 предшколских установа и четири основне школе, а да је фочански вртић за сада једини са сертификатом, али да је неколико установа на корак до добијања тог признања.

„Предшколске установе су се опредијелиле да прихвате ову иницијативу у потпуности и да је проводе, да усвоје здраве навике у исхрани и физичкој активности дјеце. Многе предшколске установе показују интереосвање и желе да се укључе“, рекла је Стојчићева.

Биљана Мијовић из Института за јавно здравство, Регионалног центра у Фочи, истиче да су правилна исхрана и физичка активност кључни у заштити здравља, јер могу спријечити обољења срца и крвних судова и малигне болести, које су најчешћи узроци умирања.

„Институт је препознао да је ова иницијатива одличан улог у здравље, а искуства у свијету су показала да дјеца која се правилно хране и физички су активна показују далеко боље резултате током школовања“, истакла је Мијовићева.

Она је додала да је Институт за васпитаче, учитеље, куваре и друго особље у установама организовао бројне обуке, које је прошло и више од 1.000 родитеља.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић захвалио се преставницима Министарства, Института и Вртића за велики посао који су урадили у циљу боље будућности дјеце.

„Поносан сам на нашу предшколску установу, која је лидер у Републици Српској и једина има сертификат здраве исхране. Мислим да можемо да будемо примјер другим локалним заједницама, а општина ће наставити да кроз неке друге активности помаже како предшколску установу, тако и овај вид сарадње, јер је то прави пут како да усмјеравамо дјецу“, рекао је Вукадиновић.

Усклађивање јеловника са правилима зраве исхране, уз увођење више поврћа и воћа, подразумијевало је што разноврснију исхрану.

Тако се у фочанском вртићу примјењује широка палета од  80 намирница на јеловнику.

Посљедњи текстови

„Улична трка кроз Фочу“: Златне медаље у Татарстан и Банат

„Улична трка кроз Фочу“ окупила је 300 рекреативаца и професионалних тркача из Русије, Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске. У...

„Плави невени“ добитници „Мајсторског писма“ на Сабору старог пјевања у Срба

Пјевачка група „Плави невени“ из Фоче освојила је „Мајсторско писмо“  на 20. Сабору старог пјевања у Срба који је јуче одржан у...

Једино плиска загризла удицу

Риболовац из Фоче Бошко Рашевић побједник је овогодишњег такмичења чланова Спортско-риболовног друштва „Младица“ у дисциплини лов рибе удицом на пловак. У конкуренцији...

Богата понуда на фочанској пијаци, најтраженије поврће

На пијаци у Фочи најтраженије је домаће поврће. Свјежа зелена салата и млади лук произведени у фочанским и селима околних општина дио...

Компанија „Нешковић“ отворила нову бензинску станицу у Фочи

Компанија „Нешковић“ д.о.о. Бијељина отворила је нову бензинску станицу на атрактивној и фреквентној локацији у Фочи, а која је уједно и друга...

За викенд „Улична трка кроз Фочу“

Атлетски клуб „Сутјеска“ организоваће у недјељу, 4. јуна, „Уличну трку кроз Фочу“. Уз такмичаре из Републике Српске и Федерације БиХ, очекује се...

Радовић: За дјецу се мора имати времена

Улога родитеља у подизању дјеце је основа и темељ заједнице и друштва, изјавила је за Радио Фочу савјетник Омбудсмана Републике Српске Драгица...

Митрополит Хризостом на слави цркве у Устиколини

Митрополит дабробосански Хризостом служиће, у понедјељак 5. јуна, у Цркви Силаска Светог духа на апостоле у Устиколини архијерејску литургију поводом храмовне и...

Радници НП „Сутјеска“: „Исплата двије плате и почињемо са радом“

            Петоминутном блокадом магистралног пута Фоча – Требиње радници НП „Сутјеска“ данас су поново исказали незадовољство ситуацијом у којој се налазе. Изричити...

Дио Центра сутра без струје

Дио потрошача у Немањиној улици сутра, 03.јуна,  ће бити без струје од 09,00 до 11,00 часова, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.