Насловна Друштво Фоча: Девети јануар највећи празник слободе

Фоча: Девети јануар највећи празник слободе

17.8 C
Foča

Девети јануар празник је свих Срба, празник слободе, светиња, симбола, празник демократске заједнице и инстутуција и наш народ има право да слави свој дан, као што други народи у БиХ славе своје датуме када желе, поручено је са обиљежавања Дана Републике из Фоче.
Предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић подсјетио је да је Република Српска формирана у миру вољом српског народа, затим одбрањена у рату и потврђена у Дејтону мировним споразумом.

-Ми смо данас радосни због три деценије постојања Српске, истовремено и тужни због жртава које су пале са слободу и опстанак Срба. Бићемо достојни да очувамо Републику Српску, као што су је нама наши преци достојно оставили у аманет. Да чувамо, да бранимо, да градимо и да славимо Дан Републике када ми то хоћемо јер тиме никога другог не угрожавамо-рекао је Драшковић.


Из Општинске борачке организације поручили су да се Републику Српску одбранили борци и кључеве Српске оставили инстутуцијама пред којима је задатак и обавеза да je сачувају.
-Борци су стварали и бранили Српску и даљи је на управљање политичарима. Надамо се да ће је они сачувати и учинити још бољом, наредних стотину година и више-рекао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва БО Фоча.
Три деценије Републике Српске у Фочи обиљежене су симболично на Тргу 9. јануара културно-умјетничким програмом и пуштањем у небо балона у бојама српске заставе. Претходно је на фочанском гробљу Божовац служен помен српским борцима, а општинске и делегације борачких удружења обишле су и спомен-собу погинулих бораца и централни споменик, гдје су прислужили свијеће и положили цвијеће.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...