Насловна Друштво Фоча добила терен за шах на отвореном

Фоча добила терен за шах на отвореном

8.3 C
Foča

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање шаховских поља и набавку фигура покренула су удружења „Млади Фоче“ и „Виа Дрине“. Њихове замисли подржала је Општина Фоча са 3.500 КМ.

Прву партију одиграле су шампионке Републике Српске и БиХ Миљана Голубовић и Софија Мимић, чланице фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“. Очекују да ће играњем шаха у новом амбијенту заинтересовати суграђане да им се придруже. 

-Овај пројекат нам много значи и надам се да ћемо привући што више младих да играју и заволе шах-рекла је Миљана.

-Биће ми много драго да нам се што више Фочака придружи-каже Софија.

Партије шаха на отвореном прилика су и за представљање одличних резултата које на такмичењима постижу фочански чахисти.

-Трудићемо се да пар пута седмично дођемо на Трг у центру града, да људи виде како играмо шах. Очекујем да ће нам прилазити и гледати партије које ће трајати од сат времена до два. Надам се да ћемо прибрати симпатије-рекао је секретар Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“ Радан Мимић.

Осим на Тргу 9. јануар, Фочаци ће под отвореним небом ум тренирати и на шеталишту у центру града, уз ријеку Ћехотину, које је обогаћено столом за шах са клупама.

-Поставили смо мермерни сто са оцртаном шаховском таблом,  који могу да користе сви грађани који воле да играју шах. Надамо се да ће се на овом мјесту окупљати све генерације и да ће наша идеја у потпуности да заживи-рекла је Јелена Алавања из Удружења „Виа Дрине“.

У Удружењу „Млади Фоче“ кажу да је реализација пројекта трајала дуже него што су замислили. Суграђане су позвали да шаховски терен и фигуре чувају, како би сви могли да уживају у игри.

-Најбитније је да је пројекат завршен и да љубитељи шаха од сада могу да играју на отвореном. Шаховско поље раније је оцртано, али смо за отварање чекали погодније временске прилике-рекао је предсједник Удружења Тодор Станковић.

Локацију за шаховски терен заједнички су одабрали учесници пројекта и локална управа.

-Терен је оцртан на правом мјесту. Постављене су и клупе за оне који желе да посматрају партију шаха. Сваки детаљ који не девастира, односно који побољшава  урбанистичку слику града оправдан је и ми ћемо такве ствари увијек подржавати-рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча Ранко Поповић.

Шаховска гарнитура на отвореном грађанима Фоче биће доступна свакодневно.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...