Насловна Друштво Фоча: Епидемиолошка ситуација у погоршању

Фоча: Епидемиолошка ситуација у погоршању

13.9 C
Foča

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче поново се погоршава из дана у дан, због чега струка не престаје да упозорава становништво на стриктно поштовање мјера које је усвојио Републички штаб за ванредне ситуације. За само четири дана број активно позитивних лица у Фочи на вирус корона са 22 порастао је на 37, док је број пацијената у ковид амбулантама фочанског Дома здравља са упалом плућа са 11 скочио на 42.  Ништа боља ситуација није ни у Универзитетској болници Фоча, гдје је због прилива нових пацијената Интерно одјељење поново у ковид режиму.

Година је дана од када је у Српској регистрован први случај вируса корона, а готово девет мјесеци када је Фоча регистровала првог позитивног. Препорука љекара и даље је иста-стриктно поштовање противепидемијских мјера. Оно што овај пут забрињава и струку и јавност јесте другачија клиничка слика код новообољелих у односу на новембар када је број заражених у Фочи био највећи.

-Можемо примијетити да је клиничка слика другачија него што је била у новембру. Сад се углавном јављају пацијенти са боловима у грлу и мишићима. Има пацијената са температуром и без температуре, а који су позитивни на вирус корона. Што се тиче данашњег дана, ми смо већ до 11.00 часова имали 28 у нашој респираторној амбуланти. Стање је забрињавајуће. Савјет је да се грађани придржавају прописаних мјера, ношења заштитне маске и држања дистанце, нарочито у затвореном простору-појаснио је директор Дома здравља Фоча, Мирослав Ристановић.

Ристановић је апеловао у име здравствених радника, који су преморени, и цјелокупног становништва, које ништа мање није уморно од свакодневне приче и појаве вируса корона, да је једини начин заштите стриктно придржавање епидемиолошких мјера.

-Знам да су свима послије годину дана ове пандемије досадиле ове мјере, али покушајмо да зауставимо ову епидемиолошку кривуљу која се погоршава. Да се вратимо у режим који смо имали у новембру када су се грађани придржавали мјера. Потребно је носити маске у затвореном простору и  држати дистанцу током вјерских обреда. Ако то не урадимо бојим се да ће Универзитетска болница, Дом здравља Фоча и наш здравствени систем доћи у проблем- рекао је Ристановић.

Сличан апел становништву стиже и из Универзитетске болнице у Фочи у којој се повећава број хоспитализованих пацијената.

 -Тренутно је у нашој болници хоспитализовано 35 пацијената, од тога је четворо пацијената интубирано, док су сви остали пацијенти на већој кисеоничкој потпори, са средње тешким до тешким клиничким сликама упале плућа. За сада је највећи број хоспитализованих из Вишеграда, има и шесторо из Фоче. Нажалост, дио Интерног одјељења поново је у ковид систему. Препорука-придржаајмо се мјера које су већ раније донесене-навела је помоћник директора болнице Марија Петровић Пајкановић.

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Фочи ванредно је данас засједао Општински штаб за ванредне ситауције. Истакнуто је да борба са вирусом корона не престаје, те да је поштовање општих противепидемијских мјера једини начин супростављања док не крене масовна имунизација.

Наредних дана биће појачана дезинфекција јавних простора и установа, дјечијих игралишта, док је према угоститељима упућен апел да се стриктно придржавају прописаног радног времена, ограниченог броја гостију унутар објеката, а грађанству да избјегава масовна окупљања.

 -Властитим примјером покажимо да бринемо о свом здрављу и здрављу својих најближих, апел је који је Штаб упутио свим грађанима.

.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...