Насловна Друштво Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

1 C
Foča

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком дјеловању и спасавању у природним катастрофама, саобраћајним и незгодама на Тари, Пивском језеру, планинским турама, а у оквиру пројекта прегкограничне сарадње.

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да је пројекат „Туризам, адреналин и рафтинг авантура- Т.А.Р.А.“, други прекогранични пројекат ове двије општине, којима је ријека Тара заједнички ресурс, те да су се овим споразумом обавезали на заједничко учешће у катастрофама и несрећама.

„Двије општине су се обавезале да ће једна другој у случају пожара, поплава, земљотреса и свих других непогода прискочити у помоћ и са својим специјалистичким јединицама бити прве које ће помоћи грађанима“, нагалсио је Машић.

Он је додао да је урађена и процјена ризика на ријеци Тари, која ће бити од користи за спречавање незгода које се могу дешавати током рафтинга на ријеци Тари.

„Споразум подразумијева и опремање наше спасилачке јединице Волф“, навео је Машић.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић каже да дугогодишњеа сарадња двије прекограничне општине овим продубљена и унапређена.

„Ово је још један примјер успјешне прекограничне сарадње. Ми конкретно сарађујемо у области туризма и у свему ономе што је потребно за валоризацију туристичких потенцијала“, рекао је Бaјагић.

Директор Парка природе „Пива“ Слободан Делић истиче да ће двије општине и два заштићена подручја на овај начин повећати ниво безбједности туриста који долазе на ово подручје.

„Направиће се синхронизација рада служби које су задужене за заштиту посјетилаца, као и служби за надзор и заштиту читавог амбијента да заједно реагују и спасавају унесрећене“, навео је Делић.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дeјан Павловић каже да је ова установа добила три осматрачнице за дивљач.

„Ми смо веома задовољни. Сва улагања у Национални парк нам много значе и захвални смо партнерима из Црне Горе што су нас препознали“, рекао је Павловић.

Пројекат ”Туризам, адреналин и рафтинг авантура – Т.А.Р.А” проводе општине Фоча и Плужине, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом општине Фоча.

Између осталог, пројектом је предвићен развој нових туристичких производа- кајака, валоризације пећина, слободног пењања и посматрања дивљих животиња и птица, те израда лаке инфаструктуре- прилази Тари, пристаниште за чамце на Пивском језеру, видиковци и путокази.

Такође, предвиђена је и организација заједничких спасилачких вјежби, те разне спортске, културне и промотивне активности.

Пројекат у потпуност финансира Европска унија у износу од 499.654 евра, а његов циљ је развој и промоција прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам.

Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...