Насловна Спорт Фудбал: Сутјеска се враћа у Прву лигу!?

Фудбал: Сутјеска се враћа у Прву лигу!?

10.3 C
Foča

Фудбалски клуб “Сутјеска”, након прекида такмичења због мјера заштите од вируса корона, сезону је завршио на шестом мјесту Друге лиге Исток са седам побједа, три ремија и шест изгубљених мечева, али би се лако могло десити да се од наредне сезоне врати у Прву лигу Српске.

Ново руководство Фудбалског савеза Српске покренуло је иницијативу да се Прва лига од наредне сезоне са девет прошири на 16 клубова.

Новоименована Комисија Фудбалског савеза, чији је задатак да припреми реорганизацију система такмичења, одржала је први састанак на којем је заузет став да се Извршном одбору предложи да Прва лига Републике Српске у сезони 2020/21. броји шеснаест клубова. 

Комисија је предложила да се, уз постојећих девет прволигаша, пошаљу понуде за дванаест клубова који би конкурисали да попуне преостала мјеста.

Предност ће добити клубови који испуњавају критеријуме за лиценцирање, по којима прволигаши морају да имају одговарајуће омладинске селекције у складу са пропозицијама такмичења, као и инфраструктурне услове, стадионе или замјенске стадионе.

Они који не буду могли да испоштују ове услове неће моћи да наступе у Првој лиги Републике Српске у наредној сезони, саопштено је из Фудбалског савеза Српске.

У Фудбалском клубу “Сутјеска” вјерују да испуњавају све услове и истичу да су стабилизовали буџет, да имају одличну инфраструктуру – стадион са рефлекторима, покривеним трибинама и помоћним теренима, затим све омладинске селекције које се такмиче у лигама на ниову БиХ и Републике Српске, као и да су у претходној сезони значајно подмладили први тим у којем је већина играча 2002. годиште.

На страни Сутјеске је и богата традиција, тако да би ова иницијатива Фудбалског савеза о проширењу лиге, уколико се оствари, могла да обрадује љубитеље фудбала у Фочи.

Предсједник ФК “Сутјеска” Раденко Васиљевић наводи да је за сада од свега извјесно да је такмичење прекинуто, те да су испуњени циљеви који су били зацртани пред почетак сезоне.

„Први циљ је био финансијска консолидација клуба, затим одржавање инфраструктуре на завидном нивоу, драматично подмлађивање првог тима, што смо успјели. У такмичење смо ушли са намјером да наши млади играчи одиграју што више утакмица и стекну искуство, добију на чврстини. Један од кључних циљева је био да задржимо све омладинске селекције у потребним такмичењима, а прије свега јуниорe и кадетe који су одлично наступали у Омладинској лиги БиХ, док су се пионири такмичили у Квалитетној омладинској лиги Српске, група Херцеговина. Такође, школа фудбала ради са рекордних више од 100 дјечака. Наш рачун је деблокиран и ликвидан, уредно плаћамо пореске обавезе које су настале у претходном периоду, тако да су се створили услови који нас кандидују за већи ранг такмичења“, сматра Васиљевић.

Према незваничним информацијама, које су објавили поједини спортски новинари, нови прволигаши могли би постати Борац из Козарске Дубице, Љубић из Прњавора, Слога из Добоја, Лакташи, требињски Леотар, зворничка Дрина, Фамос из Војковића и наравно Сутјеска из Фоче.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...