Насловна Спорт Фудбал: Сутјеска се враћа у Прву лигу!?

Фудбал: Сутјеска се враћа у Прву лигу!?

24 C
Foča

Фудбалски клуб “Сутјеска”, након прекида такмичења због мјера заштите од вируса корона, сезону је завршио на шестом мјесту Друге лиге Исток са седам побједа, три ремија и шест изгубљених мечева, али би се лако могло десити да се од наредне сезоне врати у Прву лигу Српске.

Ново руководство Фудбалског савеза Српске покренуло је иницијативу да се Прва лига од наредне сезоне са девет прошири на 16 клубова.

Новоименована Комисија Фудбалског савеза, чији је задатак да припреми реорганизацију система такмичења, одржала је први састанак на којем је заузет став да се Извршном одбору предложи да Прва лига Републике Српске у сезони 2020/21. броји шеснаест клубова. 

Комисија је предложила да се, уз постојећих девет прволигаша, пошаљу понуде за дванаест клубова који би конкурисали да попуне преостала мјеста.

Предност ће добити клубови који испуњавају критеријуме за лиценцирање, по којима прволигаши морају да имају одговарајуће омладинске селекције у складу са пропозицијама такмичења, као и инфраструктурне услове, стадионе или замјенске стадионе.

Они који не буду могли да испоштују ове услове неће моћи да наступе у Првој лиги Републике Српске у наредној сезони, саопштено је из Фудбалског савеза Српске.

У Фудбалском клубу “Сутјеска” вјерују да испуњавају све услове и истичу да су стабилизовали буџет, да имају одличну инфраструктуру – стадион са рефлекторима, покривеним трибинама и помоћним теренима, затим све омладинске селекције које се такмиче у лигама на ниову БиХ и Републике Српске, као и да су у претходној сезони значајно подмладили први тим у којем је већина играча 2002. годиште.

На страни Сутјеске је и богата традиција, тако да би ова иницијатива Фудбалског савеза о проширењу лиге, уколико се оствари, могла да обрадује љубитеље фудбала у Фочи.

Предсједник ФК “Сутјеска” Раденко Васиљевић наводи да је за сада од свега извјесно да је такмичење прекинуто, те да су испуњени циљеви који су били зацртани пред почетак сезоне.

„Први циљ је био финансијска консолидација клуба, затим одржавање инфраструктуре на завидном нивоу, драматично подмлађивање првог тима, што смо успјели. У такмичење смо ушли са намјером да наши млади играчи одиграју што више утакмица и стекну искуство, добију на чврстини. Један од кључних циљева је био да задржимо све омладинске селекције у потребним такмичењима, а прије свега јуниорe и кадетe који су одлично наступали у Омладинској лиги БиХ, док су се пионири такмичили у Квалитетној омладинској лиги Српске, група Херцеговина. Такође, школа фудбала ради са рекордних више од 100 дјечака. Наш рачун је деблокиран и ликвидан, уредно плаћамо пореске обавезе које су настале у претходном периоду, тако да су се створили услови који нас кандидују за већи ранг такмичења“, сматра Васиљевић.

Према незваничним информацијама, које су објавили поједини спортски новинари, нови прволигаши могли би постати Борац из Козарске Дубице, Љубић из Прњавора, Слога из Добоја, Лакташи, требињски Леотар, зворничка Дрина, Фамос из Војковића и наравно Сутјеска из Фоче.

Последњи текстови

Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак којим се до 17. августа забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

У Фочи и даље неповољно епидемиолошко стање

На подручју општине Фоча епидемиолошка ситуација и даље је неповољна, али је и све више опорављених лица, тако да је тренутно 67...

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више...

Повријеђен пјешак на путу Фоча-Брод

У саобраћајној незгоди на регионалном путу Фоча-Брод на Дрини у мјесту Брежине повријеђен је пјешак, када га је док се кретао уз...

Спарно и вруће, увече наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, спарно и вруће, поготово у сјеверним и источним дијеловима, са температуром ваздуха...