Насловна Друштво Цијене на фочанској пијаци: Домаћи произвођачи у маказама општег поскупљења и ниске...

Цијене на фочанској пијаци: Домаћи произвођачи у маказама општег поскупљења и ниске куповне моћи становништва

7.9 C
Foča

Продавци на фочанској пијаци истичу да су економска криза и посљедња поскупљења утицали на раст трошкова њихове производње, што самим тим доводи и до раста цијена њихових производа, али да због ниске куповне моћи становништва не могу у стопу пратити поскупљења.

Веће цијене енергената, сјеменског материјала, сточне хране и животних намирница широке потрошње морали су се одразити и на цијене пољопривредних производа домаћих произвођача, али пољопривредници ипак настоје да та повећања буду минимална.

Тако су производи од млијека- сир, мјешава, кајмак поскупјели тек за једну марку, док су цијене  сувомеснатих производа отприлике остале на истом нивоу, јер су у питању старе залихе.

Мирка Рашевић из Граца код Фоче каже да је цијену мјешаве повећала са осам на девет марака, а цијену масног сира са девет на 10 марака.

„Све је поскупјело, посебно сточна храна, све је скупља и скупља. Ми углавном имамо редовне муштерије, све се прода“, каже Рашевићева.

И на сусједном штанду код Милене Јоковић из фочанског села Орахово цијене бијелог мрса су веће за једну марку, изузев масла, које је остало на 20 КМ за килограм.

„Имам доста муштерија којима носим кући, а вишка што остане носим на пијацу“, каже Јоковићева.

Миломир Крунић из Мијаковића каже да није повећавао цијене.

„Јагода је три, а трешња четири марке, сланина је остала 15 марака, печеница 23 марке, мед 20, полен пет и прополис капи пет марака, орах језгра 14, расад паприке и парадајза по двије марке. Задовољни смо, има купаца, распродали смо и трешњу и јагоду. Цијене наших производа су исте као и прошле године“, каже Крунић.

На штадну Радмиле Милановић из Трновача код Фоче богат избор сувог меса и сланине.

„Нисмо дизали цијене, зато што је све било раније осушено, али храна је поскупјела, тако да ће сигурно сљедеће сезоне бити веће цијене. То је од наших домаћих свиња, ове године их и прасимо, држимо по седморо осморо свиња“, каже Милановићева.

Она додаје да, због слабе куповне моћи, на муштерије највише утиче цијена производа и да ће прије на другом мјесту купити месо које је јефтиније за једну марку, без обзира на лошији квалитет.

Уз високе цијене репроматеријала и сточне хране, проблем је, кажу пољопривредици, и што је све теже наћи сезонске раднике.

Бранка Сорак из Рогатице каже да су поскупљења много утицала на њихову производњу.

„Прво, сјеме је поскупјело, ма све је скупље. Ми се трудимо да то буде без прскања, органско, мора се уложити дота труда, а раднике за дневницу је данас све теже наћи“, рекла је Сорак.

Данашње цијене неких од производа на пијаци у Фочи:

Мјешава 9,00                                                

Масни сир 10,00

Млади сир 9,00

Сир за питу 7,00

Масло 20,00

Орах језгра 14,00- 17,00

Јаја 0,40

Салата 3,00

Лук везица 1,00

Блитва килограм 3,00 КМ , веза 1,00 КМ

Першун везица 1,00

Краставац 1,80

Парадајз 3,20, рози 4,00

Кромпир млади 1,70, стари 1,20

Купус 1,20

Паприка 3,20

Боранија 4,50

Јагода 3,00 до 5,00

Трешња 4,00 до 5,00

Мед, 20,00

Полен 5,00

Прополис капи 5,00

Сланина бијела 6,00, шарена од 8,00, до 15,00

Печеница 23,00

Пршута 18,00 до 20,00

Расад парадајз, паприка 1,00 до 2,00

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...