Насловна Друштво Цијене на фочанској пијаци: Домаћи произвођачи у маказама општег поскупљења и ниске...

Цијене на фочанској пијаци: Домаћи произвођачи у маказама општег поскупљења и ниске куповне моћи становништва

22.4 C
Foča

Продавци на фочанској пијаци истичу да су економска криза и посљедња поскупљења утицали на раст трошкова њихове производње, што самим тим доводи и до раста цијена њихових производа, али да због ниске куповне моћи становништва не могу у стопу пратити поскупљења.

Веће цијене енергената, сјеменског материјала, сточне хране и животних намирница широке потрошње морали су се одразити и на цијене пољопривредних производа домаћих произвођача, али пољопривредници ипак настоје да та повећања буду минимална.

Тако су производи од млијека- сир, мјешава, кајмак поскупјели тек за једну марку, док су цијене  сувомеснатих производа отприлике остале на истом нивоу, јер су у питању старе залихе.

Мирка Рашевић из Граца код Фоче каже да је цијену мјешаве повећала са осам на девет марака, а цијену масног сира са девет на 10 марака.

„Све је поскупјело, посебно сточна храна, све је скупља и скупља. Ми углавном имамо редовне муштерије, све се прода“, каже Рашевићева.

И на сусједном штанду код Милене Јоковић из фочанског села Орахово цијене бијелог мрса су веће за једну марку, изузев масла, које је остало на 20 КМ за килограм.

„Имам доста муштерија којима носим кући, а вишка што остане носим на пијацу“, каже Јоковићева.

Миломир Крунић из Мијаковића каже да није повећавао цијене.

„Јагода је три, а трешња четири марке, сланина је остала 15 марака, печеница 23 марке, мед 20, полен пет и прополис капи пет марака, орах језгра 14, расад паприке и парадајза по двије марке. Задовољни смо, има купаца, распродали смо и трешњу и јагоду. Цијене наших производа су исте као и прошле године“, каже Крунић.

На штадну Радмиле Милановић из Трновача код Фоче богат избор сувог меса и сланине.

„Нисмо дизали цијене, зато што је све било раније осушено, али храна је поскупјела, тако да ће сигурно сљедеће сезоне бити веће цијене. То је од наших домаћих свиња, ове године их и прасимо, држимо по седморо осморо свиња“, каже Милановићева.

Она додаје да, због слабе куповне моћи, на муштерије највише утиче цијена производа и да ће прије на другом мјесту купити месо које је јефтиније за једну марку, без обзира на лошији квалитет.

Уз високе цијене репроматеријала и сточне хране, проблем је, кажу пољопривредици, и што је све теже наћи сезонске раднике.

Бранка Сорак из Рогатице каже да су поскупљења много утицала на њихову производњу.

„Прво, сјеме је поскупјело, ма све је скупље. Ми се трудимо да то буде без прскања, органско, мора се уложити дота труда, а раднике за дневницу је данас све теже наћи“, рекла је Сорак.

Данашње цијене неких од производа на пијаци у Фочи:

Мјешава 9,00                                                

Масни сир 10,00

Млади сир 9,00

Сир за питу 7,00

Масло 20,00

Орах језгра 14,00- 17,00

Јаја 0,40

Салата 3,00

Лук везица 1,00

Блитва килограм 3,00 КМ , веза 1,00 КМ

Першун везица 1,00

Краставац 1,80

Парадајз 3,20, рози 4,00

Кромпир млади 1,70, стари 1,20

Купус 1,20

Паприка 3,20

Боранија 4,50

Јагода 3,00 до 5,00

Трешња 4,00 до 5,00

Мед, 20,00

Полен 5,00

Прополис капи 5,00

Сланина бијела 6,00, шарена од 8,00, до 15,00

Печеница 23,00

Пршута 18,00 до 20,00

Расад парадајз, паприка 1,00 до 2,00

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...