Насловна Друштво ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

25.3 C
Foča

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и студенти који студирају у Фочи. Центар за културу и информисање планира у септембру покретање школе сликања, а временом и организовање сликарске колоније у Фочи.

У парку код храма Светог Саве, основци, средњошколци и студенти имали су прилику да о сликарству и сликарским потезима уче од академских сликара Данила Ивановића и Владимира Милановића, који су , на позив фочанског Центра за културу, своје знање несебично подјелили са свим љубитељима боја и платна.

Лука Вилотић, ученик осмог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“  од раног дјетињства воли да црта и ужива у сликању портрета.

-Цртам одмалена и то ме је увијек чинило срећним. Највише волим да цртам портрете, користећи једино оловку-рекао је Вилотић.

Анђела Ивановић, ученица првог разреда фочанске гимназије, током радионице своје потезе усавршавала је сликајући уљем на платну.

Много нам је лијепо и инспиративно да сликамо испред Храма Светог Саве. Највише волим да сликам уљем, техника је захтјевна, али најљепши радови буду кад се слика уљем на платну-рекла је Ивановићева.

Сликарска радионица, која је одржана јуче, посвећена је недавно преминулом професору ликовне културе и академском сликару Ранку Ковачу, који је годинама своје знање несебично преносио младим сликарима из Фоче неуморно радећи са њима у ликовној школи „Арт ин медиас рес“. Драгана Ковач, студент треће године Медицинског факултета, дугогодишњи члан ликовне групе „Арт ин медиас рес“ највише би вољела да се покрене школа сликања у којој би академски сликари радили по узору на Ранка Ковача.

Уз професора сам одрасла и научила да сликам са љубављу и свим бојама осјећања. Његов одлазак је за све велики губитак и жеља нам је да наставимо да стварамо и чувамо сјећање на великог умјетника-рекла је Ковачева.

У радионици је учествовала и Каталина Далестро из Италије која студира у Фочи. Вољела би да настави рад и у школи сликања.

Уколико би школа сликања почела са радом радо бих се придружила-рекла је Далестро.

Академски сликар Владимир Милановић каже да су сви учесници радионице врло талентовани, те да га радује велика заинтересованост за сликарство.

-Пробали смо нове технике и материјале који су веома занимљиви. Сликали смо у природи, гдје и јесте најљепше за стварање умјетничких дјела. Хтио сам код учесника да развијем што већу жељу и љубав ка сликању и умјетности-рекао је Милановић.

Академски сликар Данило Ивановић, Фочак који годинама живи и ради у Норвешкој, тврди како у Фочи живе талентовани млади људи које само треба препознати и доста више улагати у њих и њихов рад.

-Овај град мора да препозна да се са омладином треба радити максимално и да је потребно да се ангажују људи који ће радити са дјецом. Можемо да бројимо године, али наша дјела морају да остају на нашој дјеци и генерацијама које долазе, а онда ће они да преносе даље-истакао је Ивановић.

Фочански Центар за културу и информисање планира покретање Школе сликања од јесени, а ова радионица је прилика да се види колико има заинтересованих и талентованих ученика и студената који би били полазници школе.

Циљ нам је да препознамо таленте, да их повежемо са доказаним сликарима из Удружења „Тон“, како би могли да организујемо и ликовну колонију. Фоча има лијеп географски положај и идеално је мјесто за једну такву манифестацију-рекла је директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић.

Школом сликања у Центру за културу и информисање, која би од септембра требало да почне са радом, руководиће академски сликар Владимир Милановић.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...