Насловна Друштво ЦЦИ: Ефикасан рад фочанске скупштине

ЦЦИ: Ефикасан рад фочанске скупштине

11.6 C
Foča

Организација Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/ оцијенила је позитивно рад Скупштине општине Фоча у првој половини године, истичући да су буџет и програм рада усвојени брзо након конституисања Скупштине, мада то није било у законском року из објективних разлога због помјерања локалних избора, као и да су усвојене двије веома важне стратегије- развоја локалне путне мреже и у нацрту социјалног становања.

На данашњој конференцији за медије, ЦЦИ представили су резултате мониторинга рада Скупштине општине Фоча од 1. јануара до 30. јуна ове године.

Координатор ЦЦИ-а Ален Чулар каже да су буџет и програм рада основе функционисања једне локалне управе, тако да је од суштинске важности да се буџет усвоји у законском року до 15. децембра, али да су због пролонгирања локалних избора мандати одборника преузети тек крајем децембра.

„Поздрављамо иницијативу одборника у СО Фоча, као и начелника општине, који су у кратком року, врло брзо након конституисања, поредали приоритете и посветили се усвајању ових важних докумената. Оно што је ријетко у локалним управама да су утврђене двије стратегије које могу бити од великог значаја за грађане“, навео је Чулар.

У првој половини године,уз конститутивну и пет редовних сједница, одржана је и једна посебна сједница на којој су се разматрали градња малих хидроелектрана на фочанским ријекама и стање магистралних и регионалних путева.

На сједници је, истиче се у извјештају ЦЦИ, закључено да је потребно да се обустави давање сагласности и одобрења за постављање транспортсних цјевовода за МХЕ „Бјелава“, те констатовано да је потребно што прије извршити санацију магистралних путева уз позив надлежним институцијама у Српској и БиХ да се активно укључе да би се те активности убрзале.

У извјештају ЦЦИ је истакнуто да се буџет општине Фоча у посљедње четири године континуирано повећава, од 10,9 милиона у 2018. до 12 милиона у 2021. години, што је, како је наведено, позитивна чињеница, упркос пандемији, када се број радних мјеста у БиХ смањује због пада прихода.

ЦЦИ дали су препоруку општинској власти, како у Фочи, тако и у свим другим локалним заједницама, да буџет за наредну годину усвоје у законском року до 15. децембра, јер од тог рока касније зависи и динамика реализације општинских програма, односно квалитет живота грађана.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...