Насловна Друштво ЦЦИ: Ефикасан рад фочанске скупштине

ЦЦИ: Ефикасан рад фочанске скупштине

18.6 C
Foča

Организација Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/ оцијенила је позитивно рад Скупштине општине Фоча у првој половини године, истичући да су буџет и програм рада усвојени брзо након конституисања Скупштине, мада то није било у законском року из објективних разлога због помјерања локалних избора, као и да су усвојене двије веома важне стратегије- развоја локалне путне мреже и у нацрту социјалног становања.

На данашњој конференцији за медије, ЦЦИ представили су резултате мониторинга рада Скупштине општине Фоча од 1. јануара до 30. јуна ове године.

Координатор ЦЦИ-а Ален Чулар каже да су буџет и програм рада основе функционисања једне локалне управе, тако да је од суштинске важности да се буџет усвоји у законском року до 15. децембра, али да су због пролонгирања локалних избора мандати одборника преузети тек крајем децембра.

„Поздрављамо иницијативу одборника у СО Фоча, као и начелника општине, који су у кратком року, врло брзо након конституисања, поредали приоритете и посветили се усвајању ових важних докумената. Оно што је ријетко у локалним управама да су утврђене двије стратегије које могу бити од великог значаја за грађане“, навео је Чулар.

У првој половини године,уз конститутивну и пет редовних сједница, одржана је и једна посебна сједница на којој су се разматрали градња малих хидроелектрана на фочанским ријекама и стање магистралних и регионалних путева.

На сједници је, истиче се у извјештају ЦЦИ, закључено да је потребно да се обустави давање сагласности и одобрења за постављање транспортсних цјевовода за МХЕ „Бјелава“, те констатовано да је потребно што прије извршити санацију магистралних путева уз позив надлежним институцијама у Српској и БиХ да се активно укључе да би се те активности убрзале.

У извјештају ЦЦИ је истакнуто да се буџет општине Фоча у посљедње четири године континуирано повећава, од 10,9 милиона у 2018. до 12 милиона у 2021. години, што је, како је наведено, позитивна чињеница, упркос пандемији, када се број радних мјеста у БиХ смањује због пада прихода.

ЦЦИ дали су препоруку општинској власти, како у Фочи, тако и у свим другим локалним заједницама, да буџет за наредну годину усвоје у законском року до 15. децембра, јер од тог рока касније зависи и динамика реализације општинских програма, односно квалитет живота грађана.

Посљедњи текстови

На спорстком терену у Миљевини постављени рефлектори и трибине

Напорима младих из Миљевине и Удружења грађана Миљевина на спортском терену Основне школе „Свети Сава“ у овом насељу постављени су рефлектори. 

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...