Насловна Друштво Четири и по деценије Радио Фоче

Четири и по деценије Радио Фоче

17.8 C
Foča

Радио Фоча данас слави 45. рођендан.

Прво фочанско јавно гласило емитовање програма почело је  26. новембра 1976. године, као орган тадашњег Социјалистичког савеза радног народа.

Просторије за радио станицу адаптиране су у бившем погону фабрике ћилима, а предајник за емитовање сигнала, висок око 30 метара изграђен је на локалитету Велечево.

Својим сигналом Радио Фоча је покривала, углавном, територију своје општине, а пет година касније, због потребе изградње намјенских објеката на Велечеву, предајник је измјештен на локалитет Шиште, на вишој коти, што је побољшало чујност.

Неколико година прије рата предајник је измјештен на коту Кмур и омогућавао је чујност у пречнику од око 60 км.

Као општинско гласило, Радио Фоча увијек је имала важну улогу у друштвеном животу своје општине, а посебно у периоду 1992-1995. година.

У том периоду програм Радио Фоче, који се емитовао непрекидно, 24 часа дневно,  је био основни и једини извор информисања грађана и бораца на фронтовима, а то се показало посебно у вријеме НАТО бомбардовања Фоче и након тога, када је подручје општине било одсјечено од свијета. 

Након рата, обновљен је предајник на Кмуру, и омогућен добар пријем сигнала Радио Фоче на ширем простору Старе Херцеговине.

Радио Фоча данас има одговарајуће просторије за рад, технички је савремено опремљена и свакодневно емитује програм од 8,00 до 17,00 часова.

Владимир Пантовић, вршилац дужности директора Центра за културу и информисање, у оквиру којег данас дјелује Радио Фоча, истиче да се опрема константно осавремењује, да Радио Фоча посједује све потребне дозволе Регулаторне агенције за комуникације БиХ, те да је у плану проширење програма на 12 сати емитовања.

Он подсјећа да од 2012. године Радио Фоча има своју интернет страницу, Фејсбук страницу, а слушаци програм могу пратити и преко интернета.

„Тај потез се показао добрим, зато што смо добили велики број пратилаца, уживамо повјерење грађана, који нам се свакодневно јављају. Заиста се трудимо да оправдамо тај епитет сервиса грађана општине Фоча, преко којег могу у свако доба да добију правовремене и објективне информације“, рекао је Пантовић.

Он је додао да је у плану и да се оспособи локални предајник Шиште, чиме би се побољшао сигнал у долини ријеке Ћехотине, као и предајник Ђурђевица са новом фреквенцијом за територију Поповог Моста и Тјентишта.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...