Насловна Друштво Чубриловић: Створени услови да Република Српска и Свјетска банка финансирају градњу пута...

Чубриловић: Створени услови да Република Српска и Свјетска банка финансирају градњу пута према Шћепан Пољу

22 C
Foča

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић рекао је данас у Фочи да су, за финансирање пројекта изградње нове трасе пута Фоча-Шћепан Поље, створене све претпоставке да Република Српска уђе у аранжман са Свјетском банком, која то прихвата.

Чубриловић је након данашњег састанка у Фочи са шефом Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофером Шелдоном, начелником ове општине Миланом Вукадиновићем и вршиоцем дужности генералног директора “Путева Републике Српске” Миланом Дакићем, рекао да сада не би требало да буде никаквих застоја до коначног уговора о извођењу радова.

Он је у изјави новинарима на граничном прелазу на Шћепан Пољу, а након упознавања представника Свјетске банке са пројектом и обиласка магистралног пута са свим учесницима састанка,  навео да ће у наредних неколико дана Министарство упутити Свјетској банци и званично писмо, као захтјев за реализацију овог пројекта.

„Уколико не би било непредвиђених ситуација, прије свега мислим на неке политичке одлуке, требало би да дођемо у наредних мјесец, два до коначног уговора о извођењу радова“, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су на почетној дионици, на првих пет и по километара, од Фоче до Копилова, у току радови које је Влада Српске почела прошле јесени сопственим средствима, те да је процјена да ће изградња новог пута до Шћепан Поља коштати 78 милиона евра.

„Овдје је заиста потребна подршка једне моћне финансијске институције, као што је Свјетска банка и они су расположени. Овај пројекат подржава и Европска банка за обнову и развој већ од 2012. године, али никако да се дође до коначних рјешења и мислим да ову прилику не би требало да испустимо, да сви будемо довољно посвећени да овај пројекат коначно доживи свјетлост дана кроз уговор о извођењу радова“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је више пута истицан значај овог пројекта, а огледа се у повезивању главних градова двије државе и повезивању привреда БиХ и Црне Горе и држава у окружењу.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон рекао је да ова финансијска институција припрема нови пројекат у области путева за БиХ, а да ће магистрални пут према Шћепан Пољу бити један од главних његових компоненти, истичући да је ова траса веома значајна, а да су свјесни да се налази у веома лошем стању.

„За сада чекамо да добијемо службени захтјев од власти и након тога у наредних шест, осам до 12 мјесеци радићемо на припреми пројекта заједно са осталим развојним партнерима“, рекао је Шелдон.

Он је додао да често пролази овим путем јер је шеф канцеларије и у Црој Гори.

„Природа је прелијепа, али је путу заиста потребан поправак“, рекао је Шелдон.

Домаћин састанка у Фочи, начелник општине Милан Вукадиновић рекао је  да је ова комуникација од стратешког значаја не само за Фочу, већ за Српску и БиХ.

„Иницирао сам да овај састанак прво буде формалног карактера у општини, а онда да дођемо до граничног прелаза и захваљујем се свим учeсницима састанка који имају разумијевања да се овај проблем ријеши. Видјели смо и почетне радове на дионици до Копилова, који се изводе на адекватан начин и мислим да ћемо имати модерну саобраћајницу која ће допринијети развоју привреде и туризма општине Фоча“, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да се разговарало и о одвајању пута према Тјентишту долином Сутјеске, који ће повезати рафтинг кампове на Дрини са Националним парком „Сутјеска“, те да је са „Путевима Српске“ и Владом договорено да се ове године у комплету асфалтира локални рафтинг пут десном обалом Таре, односно преосталих 14,5 километара.

„Имамо обећање да ће се ове године издвојити средства за ту путну комуникацију, да дефинитивно ријешимо проблем наших рафтера, чиме ћемо дати вјетар у леђа и Парку природе „Тара“. У наредним данима очекујемо уговор са „Путевима“ у вези са овом путном комуникацијом“, рекао је Вукадиновић.

Вршилац дужности генералног директора “Путева Републике Српске” Милан Дакић рекао је да је ово предузеће уз сагласност ресорног министарства добило „зелено свјетло“ да може издвојити средства до два милиона марака да заједно са општином иде у пројекат асфалтирања рафтинг пута кроз кањон Таре, који се наслања на магистралу Фоча-Шћепан Поље.

„У току је реконструкција почетног дијела пута од Фоче према Шћепан Пољу у дужини од 5,6 километара, а на тај дио пута надовезаће се главни дио пројекта са којим смо данас упознали представнике Свјетске банке и који желимо заједно да уђемо у финансирање.  То нам је основа касније да наставимо даље са овим пројектом, у правцу Фоча-Тјентиште-Гацко, за који имамо потписан уговор у износу од 36 милиона марака и тај пројекат је у фази експропријације“, рекао је Дакић.

На данашњем састанку у Фочи разговарало се и о путном правцу према Драгочави, чија је реконструкација у току, те о могућностима улагања у путне правце према Челебићима и Годијену.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.