Насловна Друштво Чувати се змија, Српска и Федерација БиХ без серума

Чувати се змија, Српска и Федерација БиХ без серума

1.2 C
Foča

Домови здравља у Републици Српској и Федерацији БиХ тренутно су без серума против змијског отрова, а очекује се да ће убрзо одређена количина овог серума стићи из Србије, тачније из Института “Торлак” из Београда.

У фочанском Дому здравља Радио Фочи је потврђено да тренутно немају серума, а да на срећу у овој години до сада нису забиљежени случајеви угриза змије.

“Морамо бити опрезни, у Дому здравља тренутно нема серума против змијског отрова. У сваком случају, при уједу змије треба се одмах јавити љекару, што прије да се дође, а најбоље да се јаве телефоном, па ћемо ми у датом случају рећи шта је најпотребније да се уради”, каже начелник Хитне помоћи Дома здравља Фоча Игор Капетанов.

Кaпетанов напомиње да при уједу змије не треба исисавати отров или засијецати рану.

“Чак и у медицинској литератури могу се наћи различити ставови шта треба урадити. Углавном, не треба се кретати, то је најважније. Треба рану хладити, не исисавати отров, не треба засијецати рану, већ је превити, ставити хладне облоге и покушати што прије доћи до љекара”, рекао је Капетанов.

Из Министарства цивилних послова БиХ најављено је да ће БиХ добити одређене количине серума против змијског отрова од Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” из Београда.

Како је наведено, то је договорено на онлајн сатанку представника Института “Торлак”, Министарства цивилних послова БиХ, Завода за јавно здравство ФБиХ, Института за јавно здравство Републике Српске  и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Горан Шукало, доцент на Катедри за зоологију Природно-математичког факултета у Бањалуци раније је за медије појаснио да је у БиХ присутно 13 врста змија од којих су три отровнице – поскок, шарка и планински шарган, те десет неотровних врста.

“Поскок је најшире распрострањен на територији БиХ и може се наћи било гдје, преферира осунчана мјеста типа камењара, отворених осунчаних шума, шикара и сличних подручја. Шарка се налази на преко 1.000 метара надморске висине и присутна је на планинама Зеленгора, Влашић, Вележ…, док планински шарган иде преко 1.200 метара надоморске висине и има га на Зеленгори и Трескавици, а са њима је сусрет рјеђи”, рекао је Шукало и додао да је поскок врста отровнице са којом се грађани најчешће сусрећу.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције ТЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...