Насловна Друштво ШГ "Маглић" отворило погон за прераду шумских плодова

ШГ “Маглић” отворило погон за прераду шумских плодова

8.3 C
Foča

Шумско газдинство „Маглић“ отворило је данас у Баљевом Пољу код Фоче халу за прераду осталих шумских плодова у чију изградњу и опремање је уложило 850.000 КМ властитих средстава.

Хала је опремљена модерним апаратима- сушаром, дестилатором, хладњачом и другом скупоцјеном опремом, која ће омогућити прераду гљива и шумског воћа, дестилацију иглица од црногоричне шуме и љековитог биља и добијање етеричних уља, а како је планирано производи ће се пласирати на европско тржиште.

Директор Шумског газдинства „Маглић“ Споменко Стојановић каже да је елаборат оправданости, који је урадио еминентни професор Шумарског факултета у Београду, Милорад Даниловић, доказао да оваквих производа има у изобиљу и да би било штета да овакав погон не постоји на подручју општине Фоча.

„Али, нисмо се затворили само за Фочу, јер овај објекат ће користити и сусједним шумским газдинствима, која могу испоручивати своје производе да се овдје дорађују, пакују и дистрибуирају даље у продају. Наша замисао је да наш народ, који се углавном из невоље бави сакупљањем шумских плодова, овдје може наћи сигуран откуп по правим цијенама, да их нико не угњетава и умањује цијену због тога што је добро родило,као што се десило протеклих дана са вргњем, јер је цијена опала чим су кренуле веће количине“, рекао је Стојановић.

Он је додао да овом предузећу није циљ екстрапрофит, већ да радници који буду овдје радили зараде своју плату и да се инвестиција полако отплаћује, а да се народу који се тиме бави омогући да нешто заради.

Генерални директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић истакао је да је Шумско газдинство „Маглић“ овај погон изградило сопственим средствима, без марке кредита.

“То показује која је снага овог шумског газдинства, колико је стабилно и колико добро стоји, иако знамо да Јавно предузеће “Шуме Српске” има проблема и са ликвидношћу и са пословањем, али мислим да идемо једном узлазном путањом”, рекао је Гојковић.

Он је напоменуо да су „Шуме Српске“ прије три године оформило нови сектор за остале производе, а погон у Фочи је први такве врсте.

„Кроз овакве објекте, ми бисмо требали да остваримо додатни приход. Ово ће бити један регионални центар гдје би требало да и остала шумска газдинства у околину да своје производе које ће откупљивати или брати овдје достављају. Такође је планирано да имамо четири оваква центра у Српској“, рекао је Гојковић.

Руководилац Радне јединице „Остали производи шума“ Блажо Продановић навео је да је капацитет сушаре тона шљиве за 24 сата, а да ће се етерична уља радити од гранчица, односно иглица јеле, смрче и бора, те бобица клеке, као и да постоји и могућност производње етеричних уља од љековитих трава.

„Замишљено је да овдје раде наши радници са смањеном радном способношћу, дакле, то ће бити наша властита радна снага“, рекао је Продановић.

Отварању погона у Баљевом Пољу, између осталих, присуствовали су и представници “Шума Србије” и “Шума Војводине”, општина Фоча и Рогатица, те професори шумарских факултета.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...