Насловна Друштво Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

13.9 C
Foča

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радисавом Машићем, изразио задовољство начином на који је ова локална заједница одговорила на кризу изазвану вирусом корона и организовала заштиту својих грађана.

Шеранић је навео да је на састанку у Фочи било ријечи и о активностима у вези са радом полиције и Цивилне заштите, организације карантина, пословних субјеката и пословне заједнице који су дали пуни допринос да би кроз солидарност што боље одговорили на кризу која је била и која је још присутна.

“Епидемиолошка ситуација је под контролом, у Републици Српској је мало повољнија ситуација, имамо силазни тренд епидемије и полако излазимо из овог циклуса”, рекао је Шеранић новинарима.

Он је напоменуо да постоје различите пројекције у вези са даљом појавом вируса корона, вјероватно, у појединим жариштима, али да то неће подразумијевати рестриктивне мјере као до сада.

Према његовим ријечима, вјероватно ће се односити на појединачне рестриктивне мјере за поједина подручја и пословну заједницу.

“Разговарали смо о томе и како у наредних мјесец дана реаговати даље и шта чинити у смислу припремљености на ванредне ситуације било да је ријеч о земљотресима, поплавама или о појави заразне болести. Неке договоре смо припремили, настављамо даље да сарађујемо, а Министарство је на располагању свим јединицама локалне самоуправе”, рекао је министар здравља.

Коментаришући чињеницу да у Фочи није било заражених вирусом корона, Шеранић је рекао да се мора имати у виду циркулација људи.

“У Крајини, односно западном дијелу Републике Српске, поготово од Новог Града до Дервенте и Добоја много је грађана који раде у иностранству и било их је који су долазили из Аустрије, Њемачке, Италије….тако да је била много већа могућност циркулације вируса и ширење унутар заједнице”, појаснио је Шеранић.

Он је додао да с друге стране, понашање и одговорност грађана утичу на то како ће се спречавати и ширити вирус.

“Начелник ме је упознао о томе да су људи у Фочи озбиљније одговорили на ове изазове него у другим подручјима. Поносан сам на то што су грађани Републике Српске врло брзо прихватили мјере које смо предложили и то је био одговор Српске на појаву вируса”, истакао је Шеранић.

Он је додао да је данас у Универзитетској болници Фоча отворена микробиолошка лабораторија за дијагностику вируса корона, која је јуче већ урадила прве узорке и ушла у данашњи републички извјештај.

“Тако смо јуче имали све четири лабораторије које су обављале тестирање вируса корона – у Бијељини, Фочи и двије лабораторије у Бањалуци”, навео је министар.

Машић је рекао да је упознао министра о мјерама које су предузимане током епидемије и о томе шта је Фоча урадила да би спречила појаву вируса корона.

“Истакли смо одговорност наших грађана, добар рад Дома здравља и болнице и служби које су биле укључене. Оно што је долазило са нивоа ресорног министарства, односно републичког штаба било је добар путоказ како треба радити”, оцијенио је Машић.

Он је нагласио да су имали снажан ослонац у ономе што је доносило министарство, јер су и мјере предлагане са републичког нивоа биле мјере са ауторитетом које, кад се представе локалној заједници, добију посебну тежину.

“Мислим да су то резултати које смо постигли и срећа да нисмо имали заражених и за све оно што је било у Фочи може се дати висока оцјена”, рекао је Машић.

22.6

Посљедњи текстови

Миљевци удружени за чистије и зеленије насеље

Тридесетак мјештана Миљевине окупило се данас у трећој акцији чишћења овог насеља. Уклоњен је отпад, покошена трава, очишћене зелене површине. Резултат је...

Са играчем мање до велике побједе

Фудбалери Сутјеске савладали су Љубић из Прњавора са 3:1 чиме су два кола прије краја такмичења преузели од њега 13. мјесто које...

У четвртак посебна сједница СО Фоча о малим ХЕ и путевима

Скупштина општине Фоча одржаће наредног четвртка, 20. маја, посебну сједницу за чији дневни ред су предложене двије информације- о изградњи малих хидроелектрана...

Пред Сутјеском меч сезоне- против Љубића за сигурну луку

Пред фудбалерима Сутјеске је меч сезоне у којем ако тријумфују преузимају 13. позицију која гарантује опстанак у Првој лиги Српске, са повољним...

Почињу припремни радови за градњу ХЕ „Бук Бијела“

Постављањем камена темељца, у понедјељак 17.маја, почињу припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске...