Насловна Друштво Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

1 C
Foča

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра за социјални рад о актуелној епидемиолошкој ситуацији и начинима организовања здравствене заштите у циљу сузбијања епидемије вируса корона. Са састанка је упућен апел становништву да стриктно поштује све превентивне мјере и смањи породична и приватна окупљања.

Шеранић је упозорио да скоро све општине у Српској имају пораст броја обољелих и да бројке указују на неповољну ситуацију, а самим тим и већи притисак на болнице и домове здравља што захтијева нову организација рада. Истакао је добру организацију примарне здравствене заштите у Фочи и укљученост и сарадњу са Универзитетском болницом и локалном заједницом.

-Дом здравља, како је и препоручено, спроводи амбулантно лијечење почетне или благе упале плућа код пацијената обољелих од ковид и пружа адекватну здравствену заштиту. Разматрали смо како у наредном периоду проширити капацитете Дома здравља, како прерасподијелити тимове и обезбиједити дијагностичке претраге-рекао је Шеранић.

Истичући да су различити начини инфицирања вирусом корона од масовних до породичних окупљања, приватних прослава и до других догађаја, Шеранић је рекао да се и на свим окупљањима треба придржавати прописаних мјера и приватне прославе смањити на минимум.

-Нажалост, прослава једне славе и у Фочи довела је до тога да имамо низ заражених лица и да се вирус врло брзо шири. Зато апелујем и даље да се породична окупљања сведу на круг породице, све остало може да угрози и породицу и пријатеље и све нас. У овом тренутку за тим нема потребе. Мјере превенције су познате, само треба да се спроводе и даље-рекао је Шеранић.

Министар здравља указао је и на важност и потребу оспособљавања Центра за социјални рад у времену неизвјесне и нестабилне епидемиолошке ситуације.

-Сви смо забринути, бринемо за будућност, не знамо шта ће нас дочекати у наредном периоду. Јавља се нервоза , па чак и насиље у породици и друштву, зато морамо бити спремни какве врсте програма да уведемо. Већ сада радимо са стручним радницима из области социјалне заштите како бисмо могли превенмтивно да дјелујемо-рекао је Шеранић.

Начелник општине Радисав Машић каже да локални Штаб пооштрава мјере Републичког штаба с циљем заустављања прекомјерних окупљања.

-Препорука је да се све сведе на породично окупљање у најужем кругу, јер није крсна слава прослава међу 300 људи, она има свој начин прослављања. Мислимо да нам ту значајну помоћ могу дати свештеници-рекао је Машић.

У Фочи од прошле седмице свакодневно расте број заражених, а након данашњег извјештаја повећао се за 22 обољелих. Тренутно је на ковид 19 активно позитивно 177 особа, док је 418 под здравственим надзором.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...