Насловна Култура Школа цртања- из рада у рад дјеца развијају сликарски дар

Школа цртања- из рада у рад дјеца развијају сликарски дар

22.3 C
Foča

У дворишту Музеја Старе Херцеговине отворена је изложба цртежа полазника Љетне школе цртања у којој је учествовало 15 ученика двије фочанске основне школе.

Под руководством академског сликара Владимира Милановића, дјеца су три дана, у по два двочасовна термина, учила сјенчење и друге вјештине цртања угљеном, графитном оловком, дрвеним и масним пастелним бојицама.

Милановић каже да су углавном бирали мотиве из музеја- експонате и фотографије старе Фоче, али су цртали и портрете, животиње, разне илустрације.

„Дјеца су врло талентована и врло вриједна, што је најбитније. Видим да су уживали и запазио сам напредак у ова три дана, из рада у рад, из дана у дан, баш су ме изненадили. Вјерујем да је ово за њих била успјешна школа цртања и да се неће на овом завршити“, рекао је Милановић.

Виктор Кошир, ученик осмог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“ цртао је мртву природу, а Лазар Пљеваљчић, ученик петог разреда „Основне школе „Свети Сава“, омиљене ликове из цртаних филмова и разне архитектонске објекте.

Обојица кажу да одмалена воле да цртају и да им овакве радионице доста значе, јер све боље и боље цртају.

Задовољна је својим радовима и Луција Беговић, ученица шестог разреда Основне школе „Свети Сава“.

„Нацртала сам три рада, баш ми је било лијепо. Учитељ нам је показао технике цртања и објаснио нам да нам је лакше да прво скицирамо, па онда да наставимо даље“, рекла је Луција.

Матуранткиња Основне школе „Веселин Маслеша“ Анђела Ивановић урадила је пет портрета графитном оловком.

„Урадила сам два рада Новака Ђоковића, затим Стевана Стојановића Мокрањца, Бранка Коцкицу и митрополита Амфилохија. Сада прелазим у средњу школу и тамо ћу наставити да идем у ликовну секцију и пробаћу да радим уље на платну“, рекла је Анђела.

Из Музеја Старе Херцеговине поручили су да је, између осталог, њихова дјелатност и васпитни рад са дјецом и да је потребно што више оваквих школица, које ће организовати и убудуће.

Посљедњи текстови

Почео турнир „Самоборска 2022“, на распореду утакмице другог кола

На игралишту Основне школе „Веселин Маслеша“ почео је турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који организује омладина тог фочанског насеља.

Кадети “Сутјеске” уживали у Новом Саду

Кадети фочанског Фудбалског клуба „Сутјеска“ уживали су у тродневној посјети вршњацима „Војводине“ у Новом Саду, а то би требало да буде прво...

Драгочава: У недјељу турнир у славу погинулих бораца

На школском игралишту у Драгочави у недјељу, 14. августа, биће одржан Меморијални турнир у малом фудбалу „Драгочава-Брусна 2022“, посвећен погинулим српским борцима...

Трага се за несталим Благојем Гавриловићем

Припадници Цивилне заштите Фоча и Полицијске управе Фоча од недјеље трагају за седамдесетосмогодишњим Благојем Гавриловићем из Бечеја. Како...

Одгођен турнир „Самоборска 2022“

Турнир у малом фудбалу „Самоборска 2022“, који је требао почети синоћ, одгођен је због неповољних временских прилика. Како су...