Насловна Друштво Штрајкачки одбор НП „Сутјеска“ тражи хитан састанак са ресорним министром

Штрајкачки одбор НП „Сутјеска“ тражи хитан састанак са ресорним министром

4.6 C
Foča

Штрајкачки одбор НП „Сутјеска“ саопштио је да су радници ове јавне установе ступили у штрајк само из разлога неисплаћених плата и због разлика у њиховој исплати, те да не постоје други разлози за обуставу рада.

Реагујући на саопштење Министарства просторног уређења, грађевинарство и екологију РС, у Штрајкачком одбору истичу да је штрајк у који су ступили чист, јасан и са поштеном и једном намјером, а то су плате запослених радника  у установи.

-Из наших захтјева се то јасно види и овим путем вас молимо да нам омогућите састанак и разговор о начину финансирања, односно личних примања радника ове установе-наводи се у саопштењу Штрајкачког одбора НП „Сутјеска“ достављеном медијима.

Иако је Влада РС исплатила све обавезе према ЈУ НП „Сутјеска“ Штрајкачки одбор наводи да плате запослених касне и не исплаћују се у складу са законом о платама у Јавним службама Републике Српске.

-Радници не управљају финансијским средствима која су уплаћена овој установи и ми не знамо гдје су та средства, јер ми нисмо надлежни за то. Ми радимо у тешким условима. Путовање до сједишта установе лошим магистралним путем је тешко и свакодневно стресно, неадекватним превозним средствима. Нестајање електричне енергије је толико често да смо награђени кад у једном мјесецу барем пет дана нисмо били без струје и гријања. У Националном парку „Сутјеска“ се ради 10 сати , 12 сати чак и по 16 сати у току љетње сезоне.Уз велике напоре, одрицања и омаловажавање успјевамо заштити Парк-наводе из Штрајкачког одбора.

Ресорном министру Сребренки Голић поручили су да се лично њој на увид шаљу извјештаји о пословању ЈУ НП „Сутјеска“ , али да их радницима нико не предочава.

-Ми живимо и радимо у страху од неизвјесности и несигурности, јер смо прошли кроз све и свашта. Од 1996. године, па до данас, стање у Националном парку „Сутјеска“ је тешко. Финансирање радника никад није у потпуности ријешено. Радници ове установе су увијек муку мучили од плате до плате, а не „од првог до првог“,  јер наше плате ће можда некад бити, али са великим закашњењем и од по четири мјесеца. Већина радника је кредитно презадужена, банке немају обзира, скидају високе камате. Сада се у јавности износи да смо примили двије плате, што и јесмо. Међутим када се све „одбије“, сва прекорачења у црвено, па нисмо добили ни једну плату цијелу. Ми живимо на кредит, тако морамо да бисмо јели хљеба и не бисмо били искључени са електро, м-тел и других мрежа. Из наших захтјева се јасно види кад, колико и шта је све неисплаћено радницима Парка -поручују из Штрајкачког одбора.

Ресорног министра упитали су зашто је дозволила да само они у Републици Српској немају повећање плате од 1. јануара текуће године и зашто им никад није исплаћена плата за фебруар 2020. године.

-Зашто се објављује да нисмо радили у априлу 2020. године? Радили смо у складу са предложеним мјерама због пандемије, а радници у служби шумарства  и заштите су радили редовно, користећи властита средства за превоз, а то се види из укупне реализације у износу од око 14.000 м3 у току 2020. године. То се није могло постићи нерадом-наводе из Штрајкачког одбора.

Ресорног министра упитали су и зашто је дозволила да им се платни коефицијенти одређују на начин који није ни према радном мјесту нити према стручној спреми.

-Зашто сте дозволили да нам смање плату 10% и 20% за април, мај и јун у 2021. години, и да завршимо ову годину са неисплаћене двије плате. На крају, која је намјена износа од 2.632.542,00 КМ, а да су радници остали без исплате зарађених плата? Ко је над овим финансијским средствима имао контролу ми не знамо. Радници нису. Али радници испаштају и штрајкују да им се зарађене плате исплате-питају штрајкачи.

Истичу да немају више од чега да живе наводећи да не могу ући и у идућу годину са истим, неконтролисаним начином финансирања радника.

Због свега наведеног Штрајкачки одбор тражи за састанак са ресорним министром и разговор о измјени начина финансирања радника у ЈУ НП „Сутјеска“.

-Овај штрајк није против директора, ни актуелног ни бившег, ни против власти. Једноставно не можемо више да издржимо, наш стандард је на незавидном социјалном нивоу-истиче се у саопшењу Штрајкачког одбора НП „Сутјеска“.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је јуче да је Влада за 2020. и 2021. годину Националном парку `Сутјеска` исплатила укупно 2.632.542 КМ јавних средстава по различитим основама, те да од Штрајкачког одбора парка очекује да се држи ранијих договора и позове раднике да се врате на посао.

-Сматрамо да смо показали апсолутно разумијевање и пружили сву помоћ и управи и запосленима у `Сутјесци` и да је крајње вријеме да радници схвате да, осим права, имају и обавезе. Дужни су да својим радом и домаћинским пословањем обезбиједе несметано функционисање природног добра које им је повјерено на управљање-наведено је у саопштењу Министарства.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...