Насловна Друштво Штрајкује глађу због незапослености

Штрајкује глађу због незапослености

13.9 C
Foča

Фочанка Маја Костовић већ седми дан штрајкује глађу јер двије године не може да нађе запослење. Она је дипломирани спортски менаџер, а обуставила је постдипломски студиј психологије спорта, због недостатка финансијских средстава. Већ неколико година замјера општинским властима које нису нашле рјешење за њено запослење.

Седми дан у штрајку глађу, којим покушава скренути пажњу на свој проблем и проблем система према незапосленим лицима, проводи Маја Костовић, спортски менаџер, која каже да се њена породица налази у изузетно тешкој егзинстенцијалној ситуацији. Истиче да је локална власт игнорисала питање њеног запослења, те да се нико не интересује за његово рјешавање. 

„Већ двије године у Фочи тражим посао и увијек сам наилазила на одговоре да посла нема. С обзиром да се стање у кући погоршавало јер је мајка морала да затвори салон намјештаја због короне и да нисмо имали никаква примања, револт против власти, система и друштва у мени је растао. Ја нисам ту да рушим систем јер га ја нисам ни направила. Такође, нисам једина која се налази у овој ситуацији и много људи ми се јавља и пружа подршку, па сам мало и збуњена. У почетку је ово била моја лична борба, али сада ми се велики број људи јавља који су у истим ситуацијама. Није поента празног фрижидера, већ што овакав однос према младим и образованим људима утиче на самопоуздање и не можете да функционишете нормално“, прича Костовићева.

Она каже да се за помоћ обраћала бившем и садашњем начелнику Општине, бившим и садашњим локалним властима, Главном и Општинском одбору СНСД-а, али да није наишла на разумијевање. Додаје да јој не треба сажаљење и да јој то није циљ. „Ја сам здрава и права, ово је само мој вид борбе за правду и запослење, да могу да радим и живим од свог посла. Право на живот и рад, су ваљда основна људска права.

Начелник Општине Фоча, Милан Вукадиновић је рекао да се са случајем штрајка глађу упознао 6. априла, те да је одмах предузео активности које су у оквиру његових надлежности и могућности. „Упутио сам допис Заводу за запошљавање, како бисмо, ако би се то лице налазило на њиховој евиденцији, упутили једно писмо свим привредним субјектима на подручју наше општине, и ако би постојала могућност, да се нађе запослење. У претходном периоду смо Општина и ја као начелник једнократно помагали поменуту суграђанку. Предложио сам јој да дође на разговор и да размотримо додатне могућности, уколико постоји било какав начин да се помогне, Општина Фоча и ја као начелник стојим на располагању у оквиру својих надлежности“, рекао је Вукадиновић.

Незванично, Маја Костовић се не налази на евиденцији Завода за запошљавање у Фочи. Закључно са данашњим даном на списку Завода у Фочи се налазе 2602 особе.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...