Насловна Друштво Ђаци показали да се Српска воли и брани вриједним радом и учењем

Ђаци показали да се Српска воли и брани вриједним радом и учењем

1.6 C
Foča

Република Српска опстала је упркос многим тешким годинама, врeменима и околностима које је нису поразиле, већ учиниле јачом и снжнијом, а најбоље се брани квалитетним образовањем, вриједним радом и учењем, поручено је са свечане академије у фочанском Средњошколском центру коју је организовао Педагошки завод Републике Српске. Тридесети рођендан Републици Српској кроз рецитацију, глуму и музику честитали су фочански основци, средњошколци и предшколци.

Након прослава у Бањалуци и Брчком, љубав и приврженост Републици Српској показали су млади нараштаји у Фочи. За Педагошки завод обиљежавање Дана Републике Српске једна је од најважнијих активности у години, а велики број квалитетних ученичких радова указује и да основне и средње школе посвећују велику пажњу овом дану.

-Настојимо да ова манифестација сваке године буде у некој другој локалној заједници. Ученици из условно речено мањих локалних заједница имају прилику да покажу шта знају, а ово данас су фантастично урадили. Похвалио бих ученике основних и средњих школа за одличне цртеже, слике и пјесме у част Српске који су стигли на конкурс који смо расписали у новембру, имали смо смо неколико стотина радова. На изложби се могло видјети да су то врхунски радови-рекао је директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић.

Академија коју су припремили фочански ђаци и предшколци посебно је била емотивна и дирљива за помоћника министра просвјете и културе РС Наташу Цвијановић.

-Могли смо да  видимо како су наши најмлађи доживјели рођендан Републике Српске. Поред ове академије, видјели смо и резултате конкурса на којем су ученици врло интересантно приказали како виде своју Републику. Више од 120 основних и више од 60 средњих школа укључило се у конкурс, који је показао да имамо сјајну, креативну дјецу и битно је да се на овакав начин његује култура сјећања и празнује 9. јануар-рекла је Цвијановићева.

Честитке фочанским школама и вртићу на одлично припремљеној прослави 30. рођендана Републике СРпске, стигле су и од начелника општине Фоча, Милана Вукадиновића.

-Учесници свечане академије су показали да Фоча умије и може. Имали смо шта да видимо и чујемо од тих младих људи мкоји су будућност и понос Републике Српске- рекао је Вукадиновић.

На академији у фочанском Средњошколском центру награђени су најбољи радови настали кистом и пером на тему „Република Српска“, пристигли на конкурс Републичког педагошког завода.

Најбољи литерарни рад написала је Александра Вукадиновић из ОШ „Свети Сава“ из Зворника, у конкуренцији ученика основних школа, док је прво мјесто на литерарном конкурсу за ученике средњих школа освојила Маја Милошевић из Медицинске школе из Бањалуке. Најбољи ликовни рад у категорији основних школа нацртала је Милица Благојевић из ОШ „Петар Кочић“ Кола из Бањалуке, док је за најбољи ликовни рад проглашен рад Милане Ђаковић из Технолошке школе Бањалука. Награду за најбољу мапу РС добила је Гимназија Прњавор.

У холу фочанског Средњошколског центра постављена је изложба свих ликовних радова, док су ученици награђени за литерарне радове прочитали своје пјесме и радове посвећене Републици Српској.

Посљедњи текстови

Митрополит Хризостом: Свети Сава повео српски народ путем спасења

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио највећи православни храм у БиХ-Светосавски храм у Фочи....

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...